Pandèmia mundial

El brot de la presó s'estén a 10 agents i 5 interns

Interior i Salut revisaran els protocols de protecció per saber si no han estat suficients per frenar el virus

La Covid-19 es cola a l'interior de la presó de la ComellaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El brot de la presó ja acumula quinze casos positius, segons ha explicat aquesta tarda el ministre de Salut, Joan Martínez Beanzet, en la compareixença d'aquesta tarda. Són deu agents, sis més que ahir, i cinc interns, un més que en el cribratge que es va realitzar dimecres. El titular de Salut també ha assenyalat que s'està examinant la cadena de transmissió del brot, però de moment no ha avançat si hi ha hagut alguna "actitud imprudent" per part dels agents. "Esperem que el rastreig doni els seus fruïts i i l'informe de l'Oficina Covid ens aporti els resultats", ha comentat Martínez Benazet.

Revisió dels protocols

El ministre d'Interior, Josep Maria Rossell, ha anunciat aquest matí que revisaran amb el ministeri de Salut si els protocols sanitaris que s'apliquen a la presó no han estat suficients per evitar contagis de coronavirus a la presó i que si és necessari es canviaran. L'anunci de Rossell s'ha produït abans dels casos de més que s'ha anunciat aquesta tarda i després del cribratge intern que es va fer dimecres entre els reclusos de la presó va donar com a primer balanç quatre positius, una dona penada i tres interns que es troben en presó preventiva en espera del judici. Tots han estat aïllats en mòduls individuals per evitar el contacte amb la resta de reclusos.

Els responsables de la presó estan investigant com s’ha produït la infecció, ja que pràcticament descarten que hagi estat un agent tenint en compte les estrictes mesures de prevenció que ha adoptat el centre penitenciari perquè els carcellers no suposin un risc per als interns. Segons ha pogut saber el Diari, es treballa amb la hipòtesi que l’origen hagi estat alguna persona externa, com un cuiner, un dels professors o algun dels psicòlegs.

Sopar

Des de la presó es considera molt improbable que algun dels carcellers hagi passat la Covid-19 als interns, tot i que el contagi coincideix amb quatre positius dins de la plantilla de la Comella i amb un sopar en grup d’una desena d’agents, que van incomplir la llei, ja que estan prohibides les reunions familiars de més de dues persones i als restaurants només accepten dos comensals per taula.

Tot i aquest àpat, dels quatre agents que estan amb el coronavirus només un va participar en aquest sopar i els altres es van contagiar per contacte amb un familiar proper: la dona, una filla i una amistat.

Per això, a banda de la irresponsabilitat de convocar aquest sopar –que podria comportar conseqüències a nivell d’expedient disciplinari–, fonts del centre penitenciari van insistir ahir a treure importància al sopar com a possible focus que hagi pogut arribar als interns, sempre en l’àmbit sanitari tot i la repercussió d’incomplir les normes. Lògicament la presència del coronavirus a la presó ha obligat a variar la rutina i de moment s’han suprimit les sortides al pati.

La pandèmia ha originat inquietud entre els interns. El març passat un grup de presos penats i un preventiu van redactat una carta, en la qual lamentaven la seva situació i afirmaven que se sentien “abandonats” perquè funcionaris i infermeres entren i surten del centre i podien ser portadors de la Covid-19.

tracking