pandèmia mundial

Test d'antígens però no d'anticossos

Martínez Benazet remarca que la TMA dona una visió més llarga de l'afectació del virus

Stop Lab mòbil a la MassanaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Martínez Benazet ha recalcat que els tests d'antígens que es poden trobar als laboratoris, consultes mèdiques i farma`cies són una eina útil per controlar l'evolució de la Covid de manera immediata perquè són els que diuen si la persona està afectada pel virus en el moment de fer la prova i ha especificat que el resultat és vàlid per a un dia perquè l'endemà es pot desenvolupar la malaltia. El ministre de Salut s'ha referit aquesta tarda a l'ús de les diferents proves que hi ha a l'abast de la població per aclarir que "ens hem d'oblidar dels tests d'anticossos, són una curiositat" perquè la persona sàpiga si està immunitzada contra la Covid-19 però no revelen si s'ha tingut contacte amb el virus.

El ministre ha destacat que els tests d'antígens s'han de fer servir "per protegir" quan s'hagi d'anar a veure una persona vulnerable o si es vol fer una reunió de persones perquè garanteixen que en aquell moment no es pateix la infecció però ha incidit que quan s'ha viscut una situació que pot ser de risc per estar en llocs poc ventilats o per participar en trobades socials la prova que dona més informació és la TMA. I ha detallat que aquesta prova "dona una visió més llarga" sobre si s'ha agafat el SARS-CoV-2.

El titular de Salut ha assegurat que tots els tests de qualsevol tipus que es facin al sector privat no tenen ni tindran cobertura de la CASS perquè no figuren en la cartera de serveis ja que "tenim un ampli dispositiu públic per fer-los". I ha detallat que els tests d'antígens que es faran des de principis de desembre al 40% de la població on s'inclou persones vulnerables i els professionals que els atenen, cossos especials, treballadors de cara al públic i escoles no tenen cap cost per a l'usuari com tampoc el tenen les TMA que es fan als Stop Labs de Prat de la Creu o al mòbil que ara està al Pas de la Casa. Aquest dispositiu va fer 113 proves el primer dia d'estada a la vila fronterera, a Santa Coloma se'n van fer 201 i en total aquest punt itinerant suma 4.042 tests.

Professionals de salut laboral

El ministre ha informat que el cribratge d'hivern el faran professionals de la Creu Roja, de les empreses del salut laboral i els sanitaris de les estacions d'esquí que faran als treballadors dels camp de neu i d'altres sectors, segons l'oferiment que han fet a Salut. Martínez Benazet ha indicat que els Stops Labs de Prat de la Creu es mantindran amb menys taules perquè no caldrà fer tantes proves i ha puntualitzat que fent cribratge als escolars dona més visió que el que passa als centres educatius "perquè estan cribrant a les seves famílies i a la comunitat" ja que ha recordat que la via de contagi dels infants continuen provenint de casa i de fora a la societat.

tracking