PANDÈMIA MUNDIAL

Els bars podran obrir de les 7 a les 12 del migdia

El Govern permet el servei a taula a partir de dimarts

Els bars podran tornar a obrir amb restriccionsFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern aixeca dimarts parcialment les restriccions als bars i cafeteries i els autoritza a obrir de les 7 del matí a les 12 del migdia per fer servei a taula tant dins com fora dels locals, segons ha anunciat el cap de Govern. Els establiments que facin dinars han de tancar durant una hora per "higienitzar i ventilar" les instal·lacions i poden reobrir a les 13 hores per servir els àpats seguint les obligacions fixades per als restaurants i portant un registre de clients. Les noves mesures s'aplicaran durant 8 dies i Xavier Espot ha remarcat que s'han de revisar més sovint per la reducció de casos de la Covid i que confia que passat aquest primer període es puguin alleugerir les restriccions per a la restauració, la resta de negocis tancat i les limitacions de les reunions socials i familiars.

Espot ha argumentat que es prenen aquestes mesures amb la restauració "perquè hi ha una millora ínfima però millora" de la incidència de la pandèmia i perquè els bars i les cafeteries són el sector "més colpit" per les restriccions imposades a les activitats econòmiques. I ha precisat que s'ha escollit per reobrir la franja del matí amb l'aval del comitè tècnic sanitari perquè està demostrat "que les entrades i consumicions es fan de manera més ordenada" i a partir de la tarda hi ha més "relaxació" i perquè s'ha vist que molta gent que no podia anar al bar a esmorzar "ho feia en llocs que també podia haver risc de contagi".

L'executiu manté l'obligació de fer teletreball quan la presència al lloc de feina no sigui imprescindible, la cita prèvia per als tràmits a l'administració i el màxim de dues persones a taula als establiments, tant a bars com a restaurants, quan no siguin del mateix nucli convivent. Les restriccions als restaurants continuen vigents a partir de dimarts amb el límit entre les 12 hores i les 16 hores i des de les 19 hores fins a la mitjanit per donar menjar als establiments i tant aquests negocis com els bars i cafeteries fora de l'horari de 7 a 12 hores estan autoritzats a fer servei per emportar.

El cap de Govern ha insistit que les mesures s'adopten estrictament per criteris te`cnics i sanitaris i que la incidència de la pandèmia continua sent "elevada però amb elements d'optimisme" i per això s'ha de fer una reobertura molt ordenada de la restauració. Xavier Espot ha ressaltat que no es pot convidar a anar en massa als establiments perquè és incompatible amb les mesures per limitar la pandèmia i tenir una afluència massiva pot comportar "un rebrot, haver de fer marxa enrere i haver de tancar totes les activitats i els bars també".

Petició dels establiments

aprovarà una nova pròrroga a les restriccions que hi ha actualment en el sector de la restauració per evitar els contagis de coronavirus. La voluntat és, però, que les limitacions siguin menors per als bars, que actualment només poden oferir servei per emportar. L’executiu, amb l’aval sempre de Salut i pendent de l’evolució del nombre de casos actius, estudia permetre als bars la recuperació de certa activitat amb condicions. En termes generals, la idea és que el sector pugui oferir el servei amb mesures similars a les que tenen els restaurants. És a dir, amb separació d’espais, horaris restringits i, de moment, mantenint el màxim de dos comensals per taula. Des de Salut també s’incideix molt en la necessitat de ventilar els espais per evitar contagis i es veu amb més bons ulls que, en els casos que sigui possible, les taules estiguin a l’exterior. En tot cas, en els espais interiors l’afluència de gent haurà d’estar limitada.

Cal recordar que els bars estan tancats per decret de Govern des de principi del mes d’octubre. En el mateix moment també es van imposar restriccions als restaurants, que només poden obrir de 12 a 16 hores i de 19 a 24 hores. En el moment en què es van imposar les restriccions es permetia un nombre màxim de cinc persones per taula, però des de fa quinze dies està rebaixat a dues. A més, també s’obliga els locals a portar un registre amb les dades dels comensals per tal que si hi ha un brot se’ls pugui localitzar. Aquesta mesura també s’implementaria en el cas dels bars, que tindran limitat l’horari d’obertura i adaptat als serveis que ofereixin com ara els esmorzars.

Donar oxigen al sector

La voluntat del Govern és donar oxigen a un dels sectors més afectats per les restriccions imposades per frenar la propagació de la Covid-19. La decisió encara no està tancada del tot i se’n tornarà a parlar en una reunió convocada avui mateix. L’executiu està treballant des de fa dies amb els implicats per determinar com es pot trobar la manera de permetre que el sector recuperi part de la seva activitat sense que això incrementi el nombre de casos positius. La intenció, com en alguna ocasió han explicat des de l’executiu, és intentar canviar els hàbits de consum i no entendre els bars com un lloc de sociabilització, sinó només de consum.

Reobrir encara que sigui amb condicions donaria oxigen a molts propietaris que ara mateix no tenen cap ingrés o bé són molt limitats, ja que només poden oferir el take away. La recent organitzada Unió de Bars negocia des de fa dies amb l’executiu una solució que tenen clar que ha de respectar les mesures de seguretat que marqui Salut però que els permeti treballar. Des de l’associació afirmen que si no poden reprendre l’activitat en breu molts establiments no podran resistir el cop i tancaran de manera indefinida.

ELS AFECTATS CONSIDEREN INSUFICIENT EL NOU PAQUET D'AJUDES ANUNCIAT PER L'EXECUTIU

El sector de la restauració considera que el nou paquet de mesures que prepara el Govern per ajudar els sectors més damnificats durant la segona onada de la pandèmia és insuficient. Així ho van indicar al Diari els seus representants, els quals van manifestar que tot i que la intenció de l’executiu és bona, haurien d’haver arribat en el moment en què es van limitar i clausurar els serveis de restauració. “Les ajudes arriben massa tard i són insuficients, hi ha gent que ja s’ha endeutat i segurament no podrà reobrir els seus negocis”, va indicar el representant de l’oci nocturn, Carlos Nascimiento. Tanmateix, va posar en relleu que tot suport “és benvingut, ja que ens trobem en una situació precària en l’àmbit general”. De la mateixa manera, el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va indicar que encara falta saber com es desenvoluparan les mesures i quins seran els percentatges a les factures genèriques. Quant a la protesta dels bars per mostrar la situació que estan vivint, la qual té lloc aquest matí a les deu davant de l’edifici administratiu del Govern, una de les representants va exposar que els propietaris que hi assistiran aniran vestits de negre i que es respectaran les mesures del Govern per combatre el virus.

tracking