societat

La taxa comunal per tenir gos serà de 25 euros l'any

La taxa, anual, tindrà un cost únic i serà gratuïta per als pigalls i per a la gent de més de 65 anys

La taxa comunal per tenir gos serà de 25 euros l'anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taxa de tinença de gossos tindrà un preu únic de 25 euros anuals. Els cònsols d’Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, la Massana i d’Ordino van aprovar ahir en una reunió de treball que la taxa s’aplicarà a partir de l’1 de gener de 2021. L’impost, però, no l’hauran de satisfer els propietaris de gossos pigall, els dels animals de les unitats especials i als nuclis zoològics, ni tampoc no es cobrarà l’import al primer gos de les persones majors de 65 anys.

Les diverses corporacions, malgrat la polèmica generada sobre la seva aplicació, com també l’import, sempre han mantingut la posició que el preu seria raonable i que seria d’entre els 20 i 30 euros. A més, tot i que en un principi es preveia fer una diferenciació segons la raça i el pes de l’animal, finalment els comuns han previst mantenir un únic cost igual per a tothom.

Segons van informar en un comunicat, a la reunió es va acordar implantar la taxa de tinença de gossos ja l’any vinent per contribuir a sufragar una part de les despeses que generen, com el manteniment i neteja dels equipaments específics com els pipicans, o bé la reposició de les bosses distribuïdes anualment per recollir els excrements. La taxa té com a objectiu potenciar i tenir cura dels serveis destinats als gossos i s’incorporarà a l’ordinació tributària de cada comú.

Les quatre corporacions van arribar al consens de fer efectiu el cobrament de la taxa durant el darrer trimestre del 2021, tot i que es valorarà l’evolució del context social que s’ha generat per la crisi sanitària.

Pel que fa a la resta de comuns, Canillo va prendre la decisió ahir al matí de no imposar la taxa. L’equip encapçalat per Francesc Camp no tornarà a valorar la seva possibilitat fins que no hi hagi un millor context econòmic. Escaldes-Engordany i Encamp ja fa uns dies també que van anunciar que no l’aplicarien. En el cas dels encampadans, la cònsol major, Laura Mas, va explicar que s’està treballant en una nova ordinació que preveu un enduriment de les sancions als propietaris incívics i noves obligacions com ruixar els orins i les tifes, o indicacions sobre a quins llocs es poden passejar els animals.

Per altra banda, en la reunió també es va tractar el projecte d’extracció d’ADN dels animals, que permetrà sancionar els propietaris incívics que no recullin els excrements de la via pública.

Els comuns de sis parròquies, a excepció d’Escaldes-Engordany, subvencionaran íntegrament el cost de 28,22 euros de cadascuna de les extraccions d’ADN dels animals durant els vuit primers mesos de l’any 2021, fins al 31 d’agost. Entre l’1 de setembre i el 31 de desembre de l’any vinent, els propietaris podran realitzar l’anàlisi de l’ADN, que serà obligatori l’any 2022, però hauran de satisfer-ne l’import.

La difusió de l’obligació es farà a través d’una campanya de comunicació que es posarà en marxa a principi del 2021 i que explicarà l’obligació dels propietaris dels gossos d’analitzar l’ADN.

DISOLTA LA CONCENTRACIÓ EN CONTRA DE LA TAXA

Els organitzadors de la concentració en contra de la taxa de tinença de gossos convocada per avui a la tarda s’han fet enrere per no tenir el permís per dur a terme la manifestació. La protesta s’havia de fer a les 20.00 hores davant l’edifici del comú de la capital. Segons van explicar al Diari, es van posar en contacte amb el comú, el qual va advertir que no havia rebut cap sol·licitud de concentració. Així, van considerar que era millor dissoldre la trobada. Això va generar polèmica i fins i tot s’ha creat un nou grup de WhatsApp. Alguns van assegurar que igualment avui es reuniran. Altres no en formaran part i fins i tot hi ha qui està d’acord amb la decisió de les corporacions sobre el preu de la taxa.

tracking