PANDÈMIA MUNDIAL

Els nous ERTO seran per a negocis tancats per força

A partir del gener els negocis que decideixin no obrir perquè no els surt a compte no es podran acollir a la mesura

Els nous ERTO seran per a negocis tancats per forçaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir del gener, les empreses que tinguin tancat de forma voluntària –és a dir, aquelles que no estiguin obligades a fer-ho per decret del Govern– no es podran acollir als ERTO. Així es vol incloure en la nova llei que ha de regular la mesura a partir de l’any vinent i que estan treballant el Govern i els grups parlamentaris. El text també preveurà, tal com es permet ara, que puguin suspendre totalment o parcialment els contractes dels treballadors aquelles empreses que demostrin una davallada substancial de la xifra de negoci sempre, però, que es mantinguin obertes. El percentatge de la davallada encara s’ha de definir però els grups estudien que es pugui mantenir entre el 30% i el 50%, és a dir, les mateixes xifres que ahir va anunciar el ministre Gallardo per als establiments que demanin ERTO la segona onada. També queda encara per tancar entre quin període s’haurà de demostrar aquest percentatge de davallada.

Més enllà del percentatge, falten altres aspectes per precisar com ara si es mantenen els permisos retribuïts per tenir cura dels fills en cas d’haver d’estar confinats o la suspensió de la cotització de la CASS per part dels autònoms. La predisposició dels grups és mantenir, com a mínim, el permís retribuït per tenir cura dels infants, però encara no s’ha debatut amb totes les formacions parlamentàries. La dificultat, segons indiquen algunes fonts, és pensar en una llei que haurà de donar resposta a un moment diferent a l’actual sense conèixer quina duresa tindrà la pandèmia en el moment en què entri en vigor, és a dir, a partir del gener.

De moment, a més del fet que els establiments que tanquin sense que estiguin obligats a fer-ho per decret no es podran acollir a la mesura, també es té clar que el Govern seguirà fent-se càrrec del mateix percentatge del salari dels treballadors que ara. Dit d’una altra manera, la prestació per part de l’executiu serà la mateixa i, per tant, assumirà la major part del sou de les persones que estiguin en ERTO.

Les formacions polítiques preveuen aprovar el text legislatiu en la sessió del Consell General del 26 de novembre per extrema urgència per tal que pugui entrar en vigor l’1 de gener, fet que significa que no s’hi podran presentar esmenes. És per això que el text s’està treballant conjuntament amb els grups de l’oposició per intentar arribar a un ampli consens.

La voluntat del nou text legislatiu és mantenir vigent una figura que ha permès a les empreses agafar una mica d’oxigen malgrat la dura i delicada situació que viu tot el teixit econòmic, en especial aquell més lligat al sector turístic, però adaptant-lo a la nova situació. Per això es volen adaptar les condicions per demanar la figura, entenent que la situació és diferent del confinament total que es vivia al maig. El seu accés estarà més restringit per tal de destinar els diners a aquells establiments que realment els necessiten. Es vol tenir especial control, per exemple, que el risc de viabilitat de l’empresa sigui provocat per efecte de la pandèmia per evitar que empreses que ja tenien problemes abans de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 també s’acullin a aquestes ajudes extraordinàries.

Els nous ERTO seran per a negocis tancats per força

tracking