comerç

Espanya ha retornat 752.000 euros pel 'tax free'

La quantia fruit de les devolució de l’IVA a ciutadans d’Andorra ha estat més elevada en els últims tres mesos que en els set anteriors

Espanya ha retornat 752.000 euros pel 'tax free'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia i les restriccions a la mobilitat derivades de la crisi sanitària han marcat les xifres de les devolucions de l’IVA que la hisenda espanyola valida a compradors d’Andorra que adquireixen productes al territori veí del sud. L’any passat per aquestes dates aquesta quantia ja s’enfilava a l’1,5 milions d’euros. Aquest any, a data 31 d’octubre, a la duana de la Farga de Moles s’havien segellat “en conformitat 26.191 DIVAs”, van precisar des de l’agència tributària espanyola, que havien suposat un retorn de quota d'IVA de 751.228,77 euros. La dada també reflecteix que el ritme de devolucions de l’impost sobre el consum veí ha anat a l’alça els darrers tres mesos respecte al comportament que va tenir els set anteriors. Des de principi d’any fins al 31 de juliol s’havia formalitzat el retorn de 332.197 euros en concepte d’IVA a residents del Principat, una xifra gairebé un milió d’euros inferior a la de l’any anterior i clarament marcada pel confinament i perquè la normalitat en la mobilitat fronterera no es va recuperar fins a final de juny. Des de l’1 d’agost fins al 31 d’octubre, en tres mesos, la xifra ha estat de 419.000 euros. La recuperació de la mobilitat i també el fet que l’agost és un mes eminentment vacacional han incidit en la xifra.

Recuperar l’IGI

Precisament ha estat a l’octubre que el Govern ha posat en marxa la declaració simplificada de l’IGI dirigida a particulars per importació de productes. Una nova acció, combinada amb un increment dels controls duaners, que té com a objectiu que els compradors del país que adquireixin productes a fora compleixin amb les obligacions tributàries al país un cop els importen. I també una demanda del sector del comerç nacional que ha vist com els últims temps perdia client local que feia números i concloïa que li sortia més barat comprar al territori veí perquè podia desgravar-se l’impost. I és que el tax free s’ha fet cada cop més accessible, després que s’invalidés l’import mínim del tiquet (que era de 90 euros i escaig) necessari per fer-lo i que s’instal·lés a la Farga de Moles el sistema DIVA, el segellat digital que agilita molt més el procés.

El comerç del país es queixava que el que succeïa és que els consumidors no complien després amb la declaració del producte i el pagament de l’IGI un cop entraven en territori nacional i que per això la compra els sortia més barata. Ara el reforç dels controls més un tràmit àgil pretén reconduir la situació. El comprador que hagi de declarar un producte importat (i ho ha de fer si el cost és superior als 300 euros si ha fet el tax free, si no la quantitat puja a 900) pot fer-ho mitjançant una declaració verbal, que haurà d’anar acompanyada d’una factura o document equivalent que permeti la identificació de la mercaderia, l’expedidor, la quantitat i el seu valor. Així s’estableix al reglament que va validar el consell de ministres a final de setembre. A més, tal com va explicar el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, el dia de l’aprovació “el procediment es podrà dur a terme les 24 hores del dia tots els dies de la setmana als despatxos de la duana fronterers, així com també en els horaris d’obertura dels despatxos de correus habilitats”. Si un declarant presenta la factura a la duana, l’import pot ser liquidat al mateix moment. El sistema tot just arrenca i l’executiu no ha fet encara balanç del funcionament.

Noves restriccions

La segona onada de la pandèmia ha imposat fa una setmana i escaig noves restriccions de mobilitat que incidiran novament en el volum de tax free. Dimarts passat el mercat de la Seu ja reflectia la pèrdua del client andorrà, com també el supermercat Mercadona, que en anteriors ocasions ha declarat que el 30% de les compres a l’establiment són de ciutadans del país que sol·liciten la devolució de l’IVA. De fet, una gran volum dels tiquets segellats a la duana corresponen a alimentació. En general el comerç de la Seu d’Urgell ha vist en el tax free als veïns un oportunitat per incrementar el volum de negoci.

Ara mateix la quantitat econòmica fruit de les desgravacions no arriba a la meitat de la xifra amb la qual es va tancar l’exercici passat, quan l’Agència Tributària va retornar 1,6 milions d’euros a residents del Principat fruit de 54.858 peticions. La baixa activitat va ser especialment destacable a l’abril, el primer mes sencer de confinament, quan només es van retornar 741euros. Un any abans havien estat 190.272.

tracking