afers socials

Els beneficiaris d'ajuts socials tenen garantit el servei de llum i telèfon

El conveni entre Govern i Andorra Telecom i FEDA estableix que l’executiu es farà càrrec de les despeses en cas que els usuaris no les puguin pagar

Els beneficiaris d'ajuts socials tenen garantit el servei de llum i telèfonFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom i FEDA no podran suspendre el servei a les persones que siguin beneficiàries d’una ajuda social per manca de pagament. Així ho indica el conveni que s’ha signat entre el Govern i les parapúbliques i que estableix que el departament responsable d’Afers Socials garanteix fer front a les factures que no s’hagin pagat. La voluntat del conveni és atendre les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social en matèria d’accés als serveis de telecomunicacions i electricitat mitjançant un descompte automàtic en les factures de les persones que són beneficiàries d’ajudes socials.

Els col·lectius que s’inclouen en aquests supòsits són persones que viuen soles, en recerca de feina, així com les famílies monoparentals o nombroses. També persones amb discapacitat, dones que han patit violència de gènere o persones en situació de baixa mèdica durant més de sis mesos. S’inclouen també altres col·lectius que presentin situacions justificades i que el serveis socials del ministeri consideri necessari que obtinguin el descompte. En tot cas, totes les persones que es trobin en alguna de les situacions esmentades hauran de ser beneficiàries d’alguna prestació o ajut econòmic ocasional del ministeri d’Afers Socials per poder obtenir la rebaixa.

Proposta més àmplia

El conveni, que es va signar a finals de juliol, es va encarregar des del Consell General a iniciativa del grup parlamentari del PS amb la voluntat que es fes un estudi de l’impacte econòmic que suposaria per a les dues parapúbliques reduir substancialment les tarifes d’electricitat amb menor potència i els paquets bàsics de telefonia i comunicacions. La moció, que es va demanar al novembre de l’any passat i que també va rebre el suport dels grups de la majoria, buscava, segons els consellers del PS, la creació de paquets més econòmics que no suposessin cap “estigma social”.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va indicar que entenen que els col·lectius que s’inclouen en aquest conveni “ja haurien de tenir aquests serveis de forma gratuïta o més econòmica” i que el que es buscava amb la moció era “una solució més àmplia”. Es proposaven paquets més assequibles que no anessin vinculats a una consideració social, sinó a l’elecció del consumidor. A tall d’exemple va apuntar que es pensava en paquets familiars, per a joves o persones jubilades que fossin més assequibles i s’adaptessin a les realitats de cada cas. “Per exemple, una tarifa per a aquells joves que estiguin estudiant i que siguin ells els que decideixin si s’hi volen addherir amb les condicions que tingui el paquet reduït o si volen pagar la tarifa normal”, exemplificava López.

En el cas de l’empresa de telefonia, el descompte que s’aplica és d’un 15% en la quota mensual de la fibra òptica, el forfet de 300 minuts de trucades nacionals amb destí al mòbil, el de 100 minuts per a trucades internacionals amb destí al fix, l’accés a Internet de 300 Mbps i la telefonia mòbil XS. Els descomptes es poden aplicar tant a la persona beneficiària de la prestació econòmica dels serveis socials com també a qualsevol membre del nucli de convivència i els consums addicionals als marcats en els paquets incloses en el conveni quedaran fora de l’abast de la rebaixa.

El conveni permet que les dades s’intercanviïn directament entre Afers Socials i les parapúbliques, per tal que els descomptes es facin de manera automàtica i no sigui necessari que els usuaris els demanin.

EXIGIR AL GRUP DE DA UNA RESPOSTA

El president del grup socialdemòcrata, Pere López, va indicar que té la voluntat de parlar amb els consellers demòcrates, amb qui es va arribar a un acord el novembre de l’any passat per tirar endavant la moció. A l’entendre de López, el conveni signat “no respon a l’acord que es va arribar al Consell General” i els descomptes esmentats “afecten un grup de persones molt reduït”. A més, va recordar que es va demanar un estudi per conèixer quin impacte econòmic tindria per a les dues parapúbliques la creació dels paquets especials i que aquest no s’ha realitzat.

tracking