catalunya

L'obertura del túnel de Tresponts es retarda fins a la primavera

L'obertura del túnel de Tresponts es retarda fins a la primaveraTERRITORI I SOSTENIBILITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de construcció del túnel de Tresponts, a la C-14 entre Organyà i la cruïlla d’accés al nucli de Montant de Tost, no estaran a punt fins la primavera de l’any vinent. La crisi sanitària, que va obligar a paralitzar l’obra a principi d’any, és la principal causa de retard, tal com va confirmar ahir el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Els treballs van començar a final del 2017 i el projecte fixava un termini per tenir a punt la reforma de la carretera de tres anys. L’estiu passat va visitar l’obra el conseller de Territori català, Damià Calvet, que encara va mantenir els terminis de finalització per abans d’acabar aquest any. Finalment, els conductors hauran d’esperar com a mínim cinc mesos més poder estrenar el nou traçat. Cal recordar que la perforació de les galeries d’emergència va quedar paralitzada el 2019 durant més d’un mes per discrepàncies econòmiques entre l’empresa subcontractada per excavar el túnel i la concessionària.

Territori va explicar que els operaris treballen en el recobriment de l’interior del túnel i que resta pendent la senyalització, les instal·lacions (enllumenat, ventilació, sistemes contra incendis, de control i de seguretat) i els acabats, entre els quals l’asfaltatge tant de l’interior com del nou traçat exterior. Abans de la seva inauguració quedaran pendents les proves dels sistemes de control i serveis, una fase que podria allargar-se més d’un mes. A l’exterior treballen en la construcció dels murs de contenció necessaris per poder eixamplar la carretera.

Les obres suposen una inversió de 35 milions d’euros, fet que les converteix en les més importants que s’estan portant a terme en aquests moments a tota la xarxa viària de titularitat de la Generalitat. L’actuació afecta un tram de tres quilòmetres de la C-14, a l’Alt Urgell, que eixamplarà i millorarà el traçat a la zona més sinuosa del congost de Tresponts, on s’ha construït el túnel, d’1,3 quilòmetres de llargada.

tracking