PANDÈMIA MUNDIAL

Tests al país d'origen als turistes de zones de risc

El Govern reclamarà una prova negativa als turistes que provinguin de llocs amb un alt nombre de contagis a excepció d’Espanya, França i Portugal

Tests al país d'origen als turistes de zones de riscFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern reclamarà un test PCR o TMA negatiu fet com a màxim 48 hores abans d’arribar al Principat a aquells turistes que provinguin de llocs amb un alt nombre de casos positius. Estaran exempts d’aquest requisit els visitants provinents d’Espanya, França i Portugal, ja que en aquests tres països existeixen convenis que garanteixen fer front a les despeses sanitàries i que facilitarien el retorn dels ciutadans que entrin a Andorra en cas de necessitat. Així ho va avançar ahir la ministra de Turisme, Verònica Canals, al programa La Rèplica, d’RTVA.

Amb més detall, les proves es reclamaran a aquelles persones que passin un mínim de quatre nits al Principat i s’hauran de presentar als allotjaments turístics. Pel que fa als països de la Unió Europea, el criteri que se seguirà per decidir si cal o no que portin la prova es basarà en el mapa de colors que elabora el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) setmanalment. El mapa mostra la situació epidemiològica de tots els països europeus i deixa en verd els que tenen menys casos i en vermell els que en tenen més. La idea de Govern és que els territoris que es trobin en color verd puguin venir al Principat sense necessitat de presentar la prova. En el cas dels països de fora de la Unió Europea, s’analitzarà la situació per determinar com es procedeix en cada cas en funció també de l’evolució de la pandèmia.

Segons van detallar fonts de Govern al Diari, també es tindrà en compte altres variables com ara el nombre de tests per cada 100.000 habitants que faci cada país. De manera que un país que pugui estar en zona vermella perquè fa més tests que un altre quedaria exempt de la mesura. La voluntat de l’executiu és que, seguint el mateix criteri que espera que la resta de països tinguin amb Andorra, no es perjudiqui aquells territoris que facin més proves.

Protocol·litzar les proves

El Govern treballa ara per protocol·litzar el funcionament de l’ar­ribada dels turistes més llunyans. Caldrà deixar per escrit quines proves seran vàlides, quants dies abans com a màxim s’haurà hagut de realitzar el test i facilitar al màxim que els allotjaments que els rebin puguin entendre i interpretar els resultats, entenent que els documents estaran en idiomes diferents.

En tot cas, s’establirà un protocol general que es facilitarà a tots els allotjaments turístics. Tant el Govern com els hotelers tenen clar que es tractarà d’un petit percentatge de turistes, ja que ja habitualment el gruix de visitants prové d’Espanya, França i Portugal, i aquest any els països veïns encara tindran més pes. Calculen que de fora vindrà prop d’un 10% del turisme, sempre condicionat per l’evolució de la pandèmia. Les restriccions a Catalunya i França també condicionaran l’ar­ribada de visitants.

BONA ACCEPTACIÓ DE LA PROPOSTA PER PART DEL SECTOR TURÍSTIC

En general, el sector turístic veu amb bons ulls la mesura que vol implementar el Govern durant la temporada d’hivern demanant tests d’origen als països amb més contagis. Malgrat que una part dels implicats segueix reclamant fer tests a tots els visitants, des de l’executiu es té clar que no es vol optar per aquesta estratègia per la dificultat tècnica i logística que comporta. Un criteri que comparteixen des de la Unió Hotelera. El director de l’entitat, Jordi Pujol, va indicar ahir que són partidaris de “no fer tests privats per la complexitat logística de dur-los a terme”. Pel que fa a la proposta del ministeri de Turisme, ho valoren positivament tot i que recorden que el gran gruix de visitants provenen d’Espanya, França i Portugal, països exempts de portar la prova d’origen. Tot i així, Pujol va considerar que demanar-los a la resta de països pot ser una bona estratègia comunicativa de cara a l’exterior per presentar Andorra com un país segur. Des d’Ski Andorra també van indicar que d’entrada els sembla bé la mesura. Per part de Naturlandia, van deixar clar que “si existís la possibilitat de fer cribratges a la gent de manera senzilla i barata a la seva arribada a les nostres instal·lacions ho tindríem molt present”.

tracking