pandèmia mundial

Els hotelers reclamen al Govern una autèntica flexibilització dels ERTO

Apunten que usar un requisit ja previst a la llei no suposa facilitar l’accés a l’ajut

Els hotelers reclamen al Govern una autèntica flexibilització dels ERTOFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“De flexibilitzar res, això existeix des de l’abril, no és una flexibilització.” Així s’expressava ahir el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, sobre la via que ha obert el Govern per tal que negocis que no compleixen el requisit de la caiguda del 50% de la facturació puguin igualment obtenir un ERTO per a la plantilla. El fet que el Govern, amb el Col·legi d’Economistes, estigui treballant per “objectivar” què significa que la viabilitat del negoci estigui en risc, per tal que les empreses amb dificultats però que no han patit una caiguda tan notable de la facturació puguin beneficiar-se de les suspensions de contracte o les reduccions de jornada no convenç gens l’entitat empresarial, perquè “si el meu negoci està en seriós perill de viabilitat no demano un ERTO, tanco i liquido”.

Per al col·lectiu l’autèntica flexibilització passaria perquè es modifiqués a la baixa el percentatge que s’ha d’acreditar de davallada de la facturació. “El descens del 50% de la teva facturació és una barbaritat, haurien de rebaixar aquest percentatge, entendre que pot ser un 30 o un 35 per cent ja es una davallada molt significativa i entendre que des del març fins ara s’ha treballat dos mesos i mig”, va replicar Pujol.

La Unió Hotelera no té dades de quants dels establiments associats han sol·licitat ja un ERTO perquè, segons va indicar el seu director, ja se’ls va advertir des de Govern que “serien molt estrictes” amb el percentatge de davallada del negoci previst, i això “ha fet que molt abans de presentar un ERTO facin bé els números, no és una cosa senzilla de presentar”.

La demanda de flexibilització dels ERTO parteix dels negocis més directament vinculats al turisme que han vist com perdien la clientela amb les restriccions de mobilitat decretades pels països veïns per frenar els contagis de coronavirus. La situació és especialment complexa als hotels que, evidentment, no tenen client local.

PROPOSTA I REACCIÓ

El ministre Eric Jover va explicar que s’està treballant per flexibilitzar els ERTO a través del requisit de regentar un negoci que està en risc de supervivència.

La Unió Hotelera, que demana facilitats perquè els establiments puguin tornar a tenir aquest ajut, replica que això no és flexibilització i advoca per revisar el criteri de baixada de la facturació.

LA CASS ACTIVA LA CITA PRÈVIA PER A TOTS ELS TRÀMITS PRESSENCIALS A PARTIR DE DILLUNS

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va anunciar ahir que activa la cita prèvia per a tots els tràmits presencials a partir de dilluns. La parapública ja fa un mes que ho va implantar per als departaments tècnics i fa una valoració molt positiva del funcionament. S’han anat fent passos en aquest sentit atesa la necessitat d’evitar acumulacions d’usuaris per respectar el distanciament social i ara s’activa un altre número de telèfon, el 870 807, per tal de donar dia i hora d’atenció als usuaris. Una altra manera de sol·licitar-ho serà a través de l’adreça web www.cass.ad/no-faci-cues o bé presencialment a la recepció de la CASS. La Seguretat Social també va recordar als pensionistes residents a l’estranger que han de presentar una fe de vida aquest mes de novembre, que poden realitzar aquest tràmit per videotrucada. Les persones interessades per aquesta opció poden demanar hora al telèfon 870 834.

tracking