Afers Exteriors

França recomana Andorra que despenalitzi l'avortament

El representant del país veí ha sol·licitat també davant l'ONU que s'aprovi la doble nacionalitat

Maria Ubach durant la intervenció telemàtica a l'ONU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França ha recomanat que Andorra despenalitzi l'avortament, aprovi la doble nacionalitat i que es rebaixi el nombre d'anys necessaris per poder accedir al passaport andorrà. Així ho ha fet el representant francès davant el grup de treball de l'examen periòdic universal (EPU) del Consell de Drets Humans de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

La recomanació de la despenalització de l'avortament ha estat molt recurrent durant la sessió, però només França i Islàndia han demanat la despenalització global. Per contra, han estat molts els que ho han demanat en els tres supòsits essencials, com Dinamarca, Alemanya, Itàlia o Montenegro. Així com els Països Baixos, que han estat els únics membres en referir-se al cas de Vanessa M. Cortés i ha demanat que "s'acabi l'assetjament envers ella". Pel que fa als països llatinoamericans, l'únic que ha fet menció a l'avortament ha estat Mèxic, que ha demanat que sigui possible en els tres supòsits. D'altra banda, Espanya ha demanat que s'ampliï el dret de sufragi perquè "més residents puguin participar de la vida pública".

Durant la sessió tots els països han celebrat els avenços d'Andorra i han fet recomanacions en matèria d'igualtat de gènere i d'eliminació de discriminacions, especialment de tipus racial. Així mateix, han demanat ratificar alguns convenis, tractats internacionals i normatives relatives al matrimoni, tan homosexual com en l'infantil, el tràfic d'éssers humans i la participació ciutadana.

Mendoza "no corre risc d'anar a la presó"

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha afirmat aquest matí davant el Consell de Drets Humans de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) que la presidentad'Stop Violències, Vanessa Mendoza, "no corre risc d'anar a la presó" i que el Govern no l'ha amenaçat ni ha intentat intimidar-la, i ha exposat que, si Mendoza tingués indicis, es podria dirigir a la justícia.

La ministra ha defensat el treball del país per a la protecció dels drets humans i ha explicat que la interrupció de l'embaràs al Principat no està permès i que el Govern ha ajudat amb subvencions a les associacions feministes, ha participat en reunions de treball i ha acceptat que fessin manifestacions a favor de la despenalització de l'avortament. Ubach ha subratllat que,tot i així, Stop Violències va presentar a la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona (Cedaw) acusacions contra serveis governamentals on denunciava abandonaments de nens i vulneracions dels drets de les dones, fets que són "molt greus" i motiu pel qual el Govern va presentar-les al ministeri públic per si s'havien d'imputar delictes a Mendoza.

tracking