societat

Les entitats animalistes veuen la taxa pels gossos discriminatòria

Les entitats creuen oportú que s’hagi de sancionar els infractors però diuen que no és just que les persones cíviques paguin

Les entitats animalistes veuen la taxa pels gossos discriminatòriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les entitats Laika i Apapma consideren que la nova taxa per a la tinença de gossos que tenen pensada aplicar alguns comuns “és una discriminació a les persones que ho fan bé”, i que això pot provocar que qui estigui pensant en l’adopció “s’ho pensi dues vegades”. Creuen que amb el rastreig a partir de l’ADN i sancionant l’infractor és suficient per acabar amb els actes incívics.

Les dues associacions creuen que s’ha de tenir en compte que la gran majoria de la societat compleix les normes i que en tot cas “s’ha d’aplicar algun tipus de sanció als que tinguin un comportament incívic, i que aquesta pugui ser més dura en cas de reincidència”, va exposar Carles Iriarte, president d’Apapma, al Diari. També des de Laika, Josep Mas, el president, va considerar que “s’hauria de tractar la problemàtica des d’un vessant pedagògic motivant la persona a no embrutar”, però no “amb mesures que acabin sent coercitives”.

Des d’Apapma es qüestionen quina és la finalitat amb què es vol fer pagar aquesta nova taxa i “on aniran a parar els diners recaptats”. Iriarte va exposar que si serveixen per sufragar el cost de l’ADN, aquest hauria de ser assumit per la persona infractora i no “que paguin justos per pecadors”. També des de Laika van considerar que els diners s’haurien de destinar a tenir els pipicans en condicions o ajudar les protectores, fet que “ara mateix no està succeint”.

Augmenten els abandonaments

El president de Laika va informar que durant els darrers quatre o cinc mesos s’han abandonat una trentena de gossos. A més, va criticar que per part de les corporacions “no estem rebent ajudes per part seva”, recriminant que si cada vegada hi ha més limitacions això comportarà “un increment dels abandonaments i que no s’adopti. Això provocarà una saturació de la gossera i llavors s’hauran de veure les conseqüències, en part provocades per aquesta presa de decisions”. A més, Iriarte va recriminar que “ara no es dona la situació idònia per incrementar les despeses de les llars i dels que tenen animals domèstics”. El president va considerar contraproduent aplicar aquesta taxa, tenint en compte que ha sorgit la nova associació GosSOS, que “precisament té com a objectiu procurar aliments per a aquelles famílies que tenen dificultats”.

Una altra de les crítiques per part de l’associació protectora d’animals té a veure que hi hagi diferents costos de la taxa segons el pes de l’animal. Iriarte va reiterar que si l’objectiu “és tenir cura de l’animal i que estiguin bé de salut i no amb sobrepès” ho podria arribar a entendre. Tot i això, ho va posar en dubte i va al·legar que era “un altre acte discriminatori. Un gos més gran potser fa un excrement més gros i un de petit, no, però ho fa de manera més reiterada. S’ha de tenir en compte i s’ha de fer entendre a la població molt bé perquè no suposi l’abandonament”.

Amb tot plegat, Mas va matisar que un gos es tracta “d’un benefici per a la societat”, i que “aporten beneficis, per exemple a aquelles persones que viuen soles”. D’aquesta manera, el president de Laika va considerar que “tal com es demana a la ciutadania comportaments cívics, també podem demanar als polítics que hi hagi altres maneres d’abordar els problemes amb una major visió i creativitat de la realitat”.

SEGUEIXEN EN CONTRA

La taxa de tinença de gossos segueix causant el mateix malestar entre els propietaris. Ja fa un mes que el Diari va indicar que els comuns tenien la intenció de crear aquesta taxa i dimarts la van aprovar en una reunió de cònsols. A hores d’ara, són quatre els comuns que segur que l’aplicaran de cara al 2021: la capital, Sant Julià de Lòria, Ordino i la Massana. Per contra, Escaldes, que es va mostrar contrària des d’un inici, i Encamp, saben que no l’aplicaran, mentre que Canillo estudiarà la mesura. Entre la ciutadania, alguns propietaris segueixen defensant que “paguen justos per pecadors”. Així ho va valorar el José Manuel, que va indicar que “no entenc que es multi tothom perquè alguns cometin un delicte, no ho trobo racional”. I va suggerir que “el que haurien de fer és posar algú que controli les persones que no recullen les deposicions dels gossos i els sancionin de manera exemplificadora”. A més, el Marcelino va apuntar que “el que no sigui cívic es tornarà encara més incívic i no recollirà res, a la que fas pagar una taxa la gent farà el que vulgui”. I sobre la decisió d’aplicar-la en un context de crisi econòmica i sanitària, va apuntar: “Que vagin posant taxes, no sé què menjarà la gent, ja s’ho trobaran.” Per la seva part, la Gemma va dir que “això acabarà amb molt animals a la gossera”. I tant la Gemma com la Lourdes van expressar que els carrers no només els embruten els gossos, ja que hi ha burilles de les cigarretes i els xiclets. Tanmateix, la Nuri va apuntar que cal fer “pedagogia i acceptar que els gossos formen part de la nostra societat, no em sembla malament la taxa però hi hauria d’haver espais destinats a ells i parcs”.

tracking