reportatge

Examen a l'ONU

Les Nacions Unides avaluen avui Andorra en el marc de l’examen periòdic universal (EPU) del Consell de Drets Humans, un procediment de supervisió periòdica de la situació dels drets humans de cada Estat membre. La sessió, la tercera per al país, se celebra a Ginebra.

Examen a l'ONU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Nacions Unides examinen avui Andorra a Ginebra. Ho fan en el marc de l’examen periòdic universal (EPU) del Consell de Drets Humans, un procediment de supervisió periòdica de la situació dels drets humans de cada Estat membre de les Nacions Unides, especialment dissenyat per sotmetre’ls a una avaluació transparent en matèria de drets humans. Una avaluació a la qual ha estat sotmesa Andorra dues vegades: una el 2010 i l’altra cinc anys després. Al tercer examen, el Principat haurà de respondre a l’informe de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i d’altres parts que s’han mostrat “interessades” en l’evolució de les recomanacions fetes a Andorra en els exàmens anteriors.

Els examinadors, per exemple, voldran saber si el Principat té intenció de signar la campanya internacional per l’abolició de les armes nuclears o el protocol facultatiu de la Convenció contra la tortura i altres tractes o penes cruels. També haurà de respondre sobre la necessitar que considera el Consell d’Europa que té Andorra de continuar avançant en l’enfortiment del marc institucional de protecció dels drets humans. O de la recomanació de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) que va encoratjar Andorra a modificar la Llei qualificada de la nacionalitat a fi de reduir el període de residència exigit per obtenir la nacionalitat a deu anys, de conformitat amb l’article 6 del Conveni europeu sobre la nacionalitat. També li va recomanar que estudiés la manera de preveure a la legislació nacional la possibilitat d’obtenir la doble nacionalitat.

Respecte al dret a la salut haurà de respondre a les observacions del comissari del Consell d’Europa que va assenyalar “que Andorra comptava amb un dels marcs jurídics sobre l’avortament més restrictius d’Europa, i va dir que esperava que els futurs debats sobre l’assumpte portessin a la despenalització, almenys en certs casos”.

Respecte a la igualtat i la no discriminació haurà de passar comptes respecte a la recomanació de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància, que va observar que el principi de distribució de la càrrega de la prova en els casos de denúncies de discriminació per motius de raça, color, origen ètnic, nacionalitat, religió, idioma, identitat de gènere o orientació sexual presentades davant tribunals civils o administratius no s’havia incorporat a la legislació.

Quant als drets civils i polítics, es preguntarà a Andorra sobre la demanda de la Comissió per la prevenció de la tortura relativa que la detenció policial a les cel·les d’aquesta dependència no es prolongués més de 24 hores, ja que no tenien llum natural ni un pati exterior. També sobre la preocupació de la comissió pel fet que es realitzin sistemàticament registres complets sense roba als reclusos abans i després de les visites dels familiars.

Cinc anys després de la segona avaluació, avui arriba el moment perquè Andorra expliqui què ha fet respecte a les diferents demandes.

tracking