Societat

La meitat de la població adulta té alguna discapacitat

Estadística pregunta als ciutadans sobre diferents tipus de minusvalidesa i conclou que un 50,6% dels majors de 16 anys en pateixen

La meitat de la població adulta té alguna discapacitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 51,6% de la població andorrana major de setze anys assegurava tenir l’any passat alguna discapacitat. Així es desprèn de l’estudi realitzat pel departament d’Estadística en què s’han incorporat les qüestions del Grup de Washington sobre Estadístiques de Discapacitat, que busca poder fer una comparativa en l’àmbit internacional per instaurar mesures a favor dels discapacitats de manera global. Les preguntes que s’han utilitzat per elaborar l’estadística són sis: té dificultats per veure, fins i tot portant ulleres? Té dificultats per caminar o pujar escales? Té dificultats en la seva cura personal com rentar-se o vestir-se? Té dificultats per escoltar, fins i tot si utilitza un audiòfon o altres ajudes? Té dificultats per recordar o concentrar-se? I, utilitzant el seu llenguatge habitual, té dificultats per comunicar-se, per entendre o per fer-se entendre pels altres?

Amb les respostes a aquestes preguntes (no, cap dificultat; sí, alguna dificultat; sí, bastants dificultats; no ho puc fer, soc incapaç) s’elaboren quatre tipus de discapacitats diferents. Per considerar un individu amb discapacitat del tipus 1, com a mínim ha d’haver respost a una qüestió de les sis amb alguna dificultat, bastantes dificultats o no ho puc fer. Per ser del tipus 2, com a mínim ha d’haver donat alguna de les respostes anteriors a dues qüestions de les sis. El tipus 3, com a mínim ha d’haver respost a una qüestió de les sis amb bastants dificultats o no ho puc fer. Per al tipus 4, com a mínim ha d’haver respost a una qüestió de les sis amb no ho puc fer.

800 llars enquestades

Estadística va obtenir les dades a partir de l’enquesta presencial que ha dut a terme a una mostra de 800 llars i els membres que pertanyen a aquestes llars de 16 anys o més. De les respostes a la mateixa es desprèn que un 29,2% de la població té una discapacitat de tipus 1, un 16,1% una discapacitat de tipus 2, un 5,8% una discapacitat del tipus 3 i un 0,5% una discapacitat del tipus 4.

El departament d’Estadística considera com a més destacable a l’informe el fet que les dones presenten un percentatge superior als homes en tots els tipus de discapacitat tractats. Un 31,7% de dones i un 26,8% d’homes diuen tenir una discapacitat de tipus 1; un 17,8% de dones i un 14,3% asseguren tenir-la del tipus 2; un 7% de dones i un 4,5% indiquen que la tenen del tipus 3, i un 0,7% de dones i un 0,4% de dones afirmen que la tenen de tipus 4.

Com més edat, més discapacitat

De l’informe també es desprèn que com més edat més proporció de persones presenten discapacitat; que les persones de nacionalitat andorrana i altres nacionalitat mostren menys discapacitat, ja que la seva edat mitjana és menor; que la discapacitat és menys present en persones amb un nivell d’estudis mitjà o alt i que també és menys present en persones que treballen.

UNES 250 PERSONES SÓN BENEFICIÀRIES DE PRESTACIONS

El nombre de sol·licituds de prestacions socials adreçades a les persones amb discapacitat presentades l’any 2019 va ser de 53, de les quals el 71,7% van ser resoltes favorablement, el 28,3% es van desestimar i cap es trobava pendent de resolució. Si tenim en compte totes les prestacions actives a data 31 de desembre del 2019, se n’han beneficiat un total de 251 persones amb discapacitat (un 15,7% més respecte a l’any 2018) amb un import mitjà per beneficiari de 9.674,70 euros anuals (un 5,9% respecte al 2018). Les dones són les que s’han beneficiat en major grau d’aquestes prestacions (un 56,6%), en contraposició als homes (un 43,4%). Per trams d’edat, les prestacions s’han destinat majoritàriament a persones de 18 a 25 anys (15,5%).

tracking