Pandèmia mundial

L'educació presencial a les escoles no perilla

El Govern té la ferma voluntat de mantenir les escoles obertes tret que la situació sanitària empitjori substancialment

L'educació presencial a les escoles no perillaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’evolució de la pandèmia és incerta i constant, la qual cosa fa difícil de preveure les mesures que s’hauran d’adoptar a curt termini. Malgrat tot, i sempre partint de la situació actual de casos al país, el Govern té la ferma voluntat de mantenir les escoles obertes, tant en el cas dels més petits com també pel que fa als instituts i centres de formació professional, tret que la situació empitjori substancialment els propers dies. Educació vol mantenir l’ensenyament presencial sempre partint de la premissa que la salut mana per sobre de la resta de competències i que per tant no es pot descartar taxativament que s’hagin de tancar els centres si la pandèmia empitjora. Segons fonts properes al ministeri, però, “ara per ara veiem difícil que les escoles tanquin”.

Els arguments per mantenir les aules obertes són diversos però entre els sanitaris es troben el fet que tot indica que els infants contagien poc, cosa que facilita que sovint no transmetin la malaltia als seus familiars. A més, acostumen a tenir quadres simptomàtics lleus o fins i tot a no tenir-ne, la qual cosa significa que no representen un risc de col·lapse pel sistema sanitari. L’obligatorietat de professors i alumnes, a més, de portar mascareta durant la jornada lectiva redueix també el risc de contagi, segons indiquen les mateixes fonts.

Aprenentatge social

Un altre dels arguments de l’executiu per mantenir les aules obertes és l’afecte social que té per als infants i joves anar a classe. Es té clar que es prioritzarà la salut quan sigui necessari i que cal dur a terme les classes lectives amb totes les mesures de seguretat que calguin, però també els efectes negatius que té tancar les escoles. Les conseqüències es van poder veure el mes de març passat quan el virus va irrompre amb força i per sorpresa al Principat i les escoles van tancar d’un dia per l’altre, sense poder tornar a obrir fins a final de curs i amb la presència voluntària dels alumnes.

Tot plegat va fer que el final del curs passat fos estrany i confús i que el ministeri d’Educació optés per no avaluar normalment els estudiants, tant per les dificultats dels professors de fer-ho a distància com perquè s’entenia que s’havien trobat amb una situació excepcional i que no era just.

De cara a un hipotètic nou confinament o a l’aplicació de mesures més restrictives que obliguessin a tancar de nou els centres educatius, el ministeri elaborarà un protocol per tal que, aquest curs sí, es puguin fer proves competencials de manera telemàtica i per tant fer una avaluació al més normal possible tenint en compte la situació.

A més, durant aquests darrers mesos, s’han dut a terme formacions a docents i famílies per conèixer les eines tecnològiques que permeten dur a terme l’ensenyament a distància, amb l’objectiu que tothom estigui més preparat en cas que la crisi sanitària vagi a més.

EDUCACIÓ DESCARTA, PER ARA, L'ENSENYAMENT VIRTUAL A BATXILLERAT I FP

El ministeri d’Educació descarta, com a mínim per ara, l’ensenyament virtual en totes les etapes, tant les obligatòries com les superiors. En alguns territoris, com ara Catalunya, s’ha decidit mantenir les aules obertes i de manera presencial per a infantil, primària i secundària obligatòria, però en canvi es demana que per a l’ensenyament postobligatori es prioritzi l’educació a distància tant com sigui possible. Una mesura que l’executiu andorrà entén que de moment no és necessari aplicar al Principat prioritzant per ara els avantatges de l’ensenyament presencial. En la mateixa línia, Catalunya també ha sigut més restrictiva pel que fa a les activitats extraescolars, que han quedat suspeses. De moment, a Andorra es mantenen malgrat que amb restriccions. Per tant, es poden seguir duent a terme activitats educatives fora de la jornada lectiva sempre que es respectin mesures de seguretat com les distàncies i la higiene de mans i amb l’ús obligatori de la mascareta. Cal recordar que a l’últim decret publicat divendres al BOPA, es rebaixa l’edat dels infants que han de fer ús de la mascareta de manera obligatòria als vuit anys. Fins ara, l’edat mínima eren 12 anys. Pel que fa a parcs infantils, la situació no ha canviat i hauran de seguir tancats.

tracking