Pandèmia mundial

El Govern obliga que els alumnes a partir de vuit anys portin mascareta

La mesura fins ara només era obligatòria per als estudiants a partir dels dotze anys

El Govern obliga que els alumnes a partir de vuit anys portin mascaretaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern obliga que els alumnes a partir de vuit anys facin ús de la mascareta als centres escolars durant tota la jornada. El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, va informar ahir a la tarda durant l’actualització sanitària que la mesura en aquests moments és opcional per als estudiants que tenen entre sis i vuit anys, tot i que podria passar a tenir caràcter obligatori en aquells centres que es detecti major incidència. Fins ara, només havien de portar la protecció facial els estudiants a partir dels 12 anys.

L’executiu ho va fer públic ahir al matí en una publicació extra del Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), en què en el primer article ja s’especifica l’obligatorietat de fer ús de la mascareta. Jover va relatar que la decisió ha estat presa tenint en compte que els estudiants tornen dilluns d’un període de vacances escolars i que alguns han estat fora del Principat. A més a més, la gran majoria no hauran passat tests. “Tenint en compte que no es tornarà a fer un cribratge massiu, hem considerat que la mesura era oportuna per garantir una millor seguretat i reduir els contagis entre els alumnes.”

La mesura, com totes les incloses en el decret publicat al BOPA, té una durada de dues setmanes i, posteriorment, es revisarà la situació epidemiològica per valorar si fos necessari prorrogar-la. La resta de l’articulat són totes les consideracions que es van anunciar dimecres, amb el teletreball obligatori com a principal punt; el límit de dues persones per taula als restaurants, tret que es tracti de nuclis convivents; un màxim de dues persones en les reunions familiars i d’amics a llocs particulars, en el marc de la recomanació de limitar el màxim possible les trobades socials, i la prohibició a les gasolineres de vendre alcohol entre les nou de la nit i les vuit del matí. Cal recordar que la normativa entra en vigor avui, tret del teletreball, que és a partir de dilluns, i serà vigent fins al 16 de novembre.

Salut detecta 98 nous positius

Pel que fa a l’actualització sanitària, dues persones més han perdut la vida a causa de la Covid-19, si bé també s’ha de sumar una defunció de dijous passat. D’aquesta manera, el nombre d’òbits que de moment deixa la pandèmia és de 75, dels quals 22 han estat durant la segona onada. Les dues darreres víctimes eren una dona de 83 anys i un home de 65 anys que estaven ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, un dels quals a planta i l’altre a l’UCI.

Quant al nombre total de contagis, el ministre portaveu va informar que la xifra ja s’eleva fins als 4.665 contagis, 98 més que dijous passat. A hores d’ara continuen amb el virus actiu 1.213 persones, tot i que són 21 menys que el dia anterior gràcies a les 117 altes que s’han donat en les darreres 24 hores. El total de persones que han superat el virus des del març és de 3.377.

A l’hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha un total de 38 persones ingressades, nou menys que dimecres, de les quals 28 estan a planta. Les restants, és a dir, deu pacients, es troben a la unitat de cures intensives (UCI). Vuit d’elles requereixen ventilació mecànica.

També el titular de Finances va informar que a la planta Covid del sociosanitari El Cedre hi ha actualment ingressats 15 pacients, fet que representa una davallada de nou persones respecte de la darrera actualització.

CRIBATGE VOLUNTARI A VUIT AULES DE L'ANDORRANA

El ministre Jover va informar en roda de premsa que a l’escola andorrana de maternal i de primera ensenyança, on hi havia 15 de les 23 aules afectades pel virus, s’ha decidit iniciar un cribratge voluntari durant aquest cap de setmana i dilluns a les vuit classes restants que no han tingut cap tipus d’incidència relacionada amb el virus. La decisió ve presa coincidint amb el retorn a les aules després del període de vacances escolars i la necessitat que el virus pugui tenir afectacions directes en els centres escolars. El ministre va informar que set de les aules que s’han vist afectades es troben en la fase de recuperació i que s’està acabant amb les segona tanda de proves TMA. Així doncs, la previsió de l’executiu és que la setmana vinent es reprengui l’activitat lectiva amb normalitat a les vuit aules que no han estat afectades pel virus i les set que ja comptaran amb els resultats de la segona prova.

tracking