Pandèmia mundial

Les restriccions deixen el país amb una desena d'hotels

El sector indica que la clausura és una mesura per acollir-se als ERTO arran de les restriccions imposades a Catalunya i França

Les restriccions deixen el país amb una desena d'hotelsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 90% dels establiments hotelers abaixaran la persiana a partir de dilluns a causa de la davallada del turisme per les restriccions de mobilitat decretades a Catalunya i França. Aquest fet implica que només hi haurà oberts uns deu establiments de la vuitantena que hi havia en funcionament a l’estiu. Així ho va confirmar el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, que va dir que la voluntat del sector és acollir-se una altra vegada als ERTO fins a l’inici de la temporada d’hivern, “que esperem que ja no hi hagi restriccions i es pugui desenvolupar amb normalitat”. En la mateixa línia es va posicionar la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, qui va comentar que a banda de tancar els negocis també plantegen començar la temporada més tard de l’habitual “per veure com evoluciona la pandèmia i no obrir sense motiu”.

En aquest sentit, Pujol va posar en relleu que des de l’entitat van enviar ahir una carta formal a l’executiu per sol·licitar una flexibilització per acollir-se als ERTO i saber si preveuen habilitar algun paquet d’ajudes per donar suport i cobertura a un col·lectiu que ha vist reduïts a zero els ingressos fins a la fi de les mesures decretades als territoris veïns. “Ens trobem en una situació igual o pitjor que al març, ens veiem obligats a tancar i per això demanem que s’activi alguna mena d’ajuda al sector”, va dir.

Així doncs, Canut va manifestar que la voluntat dels hotels és tornar a l’activitat com més aviat millor, però “la pandèmia ens genera neguit i incertesa i en aquests moments el millor que podem fer és tornar a les suspensions temporals de contracte”. I va puntualitzar que des del sector són conscients que els ERTO són una “mesura de supervivència per sortir del pas. Considerem que és com un matalàs, permet que els treballadors tinguin ingressos segurs i a nosaltres reduir els costos i poder fer front a les despeses del negoci”.

Increment dels ERTO

El Govern preveu un augment dels ERTO durant el mes de novembre a causa de l’impacte en l’economia que tindran les restriccions a França i Catalunya. Així ho va indicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la presentació de la Casa de la Munta­nya d’Ordino, en la qual també va posar en relleu que el Govern té “coixí i pulmó suficient” per seguir donant suport al teixit empresarial que compleixi les condicions per adherir-se als ERTO, és a dir, haver sofert una pèrdua del volum de negoci superior al 50% entre l’abril i el mes en curs.

En aquesta línia, Gallardo va remarcar que la previsió pressupostària que havia fet l’executiu del cost dels ERTO se situava entre els 90 i els 120 milions d’euros i en la darrera actualització “estàvem prop dels 32 milions”. Una xifra que va valorar positivament perquè el Govern encara disposa de més del 50% de la despesa prevista. Tanmateix, el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, va exposar ahir en roda de premsa que el Govern es troba a “l’expectativa” de l’impacte que pugui tenir i va recordar que les empreses encara es poden acollir a la mesura fins a final d’any. Tot i això, el ministre va puntualitzar que en aquestes ajudes també hi ha d’haver un “punt de cautela”, ja que “hem de sospesar els impactes de les ajudes sobre les finances de l’Estat”.

Quant a les previsions sobre l’impacte econòmic que tindran les mesures restrictives, el titular d’Economia va apuntar que “és complicat i precipitat saber quina repercussió tindran les mesures sobre les nostres finances”, però va afirmar que l’afectació per la pandèmia és mundial i no només suposarà una davallada d’ingressos per a Andorra. D’altra banda, Gallardo es va mostrar positiu de cara a la temporada d’hivern i va destacar que quan es recuperi la mobilitat, “el Principat tornarà a ser una destinació turística molt sol·licitada pels turistes dels estats veïns”. I va exposar que la previsió és tenir una bona campanya d’hivern que permeti recuperar la davallada que hi pugui haver el mes de novembre.

tracking