Les restriccions a Catalunya i a França aturen l'economia andorrana

L’hoteleria i el comerç plantegen sol·licitar ajuts a Govern per sufragar la caiguda de visitants

Les restriccions a Catalunya i a França aturen l'economia andorranaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions de mobilitat a França i Catalunya aturaran l’arribada de turistes durant el mes de novembre i posaran entre les cordes els sectors directament relacionats amb el turisme, el comerç i l’hoteleria.

Pel que fa a França, el primer ministre gal, Jean Castex, va especificar ahir les condicions del nou confinament, que entra en vigor avui fins a l’1 de desembre, i preveu el tancament de les fronteres amb els països que no formin part de l’espai europeu. Es clausuren els bars, els restaurants i els comerços no essencials.

Quant a les restriccions decretades en territori català, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va explicar ahir en roda de premsa que la comunitat autònoma queda confinada perimetralment durant 15 dies a partir d’avui. Els caps de setmana el confinament serà per municipis. Així, la Generalitat també va demanar seguir impulsant el teletreball i va sol·licitar reduir l’assistència presencial i optar per l’ensenyament a distància a batxillerat i formació professional, de la mateixa manera que es realitza amb l’educació universitària. Tanmateix, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va posar en relleu que la frontera de la Farga de Moles no es troba tancada i que aquells residents que es vulguin dirigir a una destinació sense confinar “poden creuar Catalunya sense problemes”.

Davallada del turisme

L’hoteleria i el comerç plantegen demanar al Govern el retorn de les ajudes als sectors que hi havia al març. “Reclamarem que es flexibilitzi la tornada als ERTO i que, almenys, se’ns apliqui alguna mena de suport per poder pagar els lloguers”, va comentar el president de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, qui també va assenyalar que el sector es troba en una situació igual o pitjor que a l’inici de la pandèmia, ja que “les despeses van a càrrec nostre”.

En la mateixa línia, la presidenta dels comerciants de l’eix central, Sònia Yebra, va manifestar que tenint en compte l’experiència adquirida durant la primera onada, ara “hem de ser més ràpids i receptius per pal·liar la situació i que al desembre puguem tornar a rebre turistes i començar la temporada d’hivern”.

El president de l’Associació d’Apartaments Turístics, Àlex Ruiz, va destacar que les mesures adoptades pels governs veïns són correctes, ja que la voluntat de tots els territoris és “salvar la temporada d’hivern, un fet que per a nosaltres és indiscutible perquè en depenem tots els sectors”. Ruiz va dir que amb les noves restriccions la població es conscienciarà més i “quan tornem a obrir es comportarà de la millor manera possible per conviure amb el virus i no haver-nos de trobar una altra vegada en un confinament”.

EXCEPCIONS

El Govern va recordar a través de les xarxes socials que tot i les mesures establertes per la Generalitat de Catalunya, la frontera continua oberta, si bé l’entrada i sortida al territori català queda restringida sense motiu justificat.

És necessari portar el certificat autoresponsable de la Generalitat en totes les casuístiques i, en cas de ser possible, un document justificatiu.

Els ciutadans amb residència a Andorra poden desplaçar-se per retornar al Principat.

Es pot circular en cas que el desplaçament estigui relacionat amb la cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.

Els transfronterers poden transitar per la frontera presentant el carnet de la seva condició laboral.

Per assistència a serveis sanitaris o mèdics es podrà circular.

Es podrà circular en cas que el desplaçament estigui relacionat amb motius de causa de força major o una altra situació de necessitat justificada.

Es permet el trànsit per Catalunya si el destí final és un territori no afectat per mesures restrictives.

Els estudiants poden tornar al país, ja que s’aplica el concepte de retorn al país d’origen.

ELS ÚLTIMS TURISTES

M.P. / L.G / A.E. Retencions, cues per entrar als negocis i cistells de la compra plens. Aquesta és una de les imatges que es va poder veure al llarg de la jornada d’ahir al Pas de la Casa després que el Copríncep francès, Emmanuel Macron, anunciés un confinament generalitzat a tot el territori veí que s’allargarà fins a l’1 de desembre. Són moments de dubte i incertesa per als comerciants de la zona, sobretot a un mes i escaig de la temporada d’esquí i l’inici de les compres nadalenques. Jean Jacques Carrié, president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, va explicar al Diari que ahir es respirava certa por a l’ambient i que molta gent va decidir comprar a l’engròs després d’escoltar les paraules del Copríncep. Si bé és cert que alguns comerciants asseguren que el mes de novembre no té una rellevància important en les vendes en situació de normalitat, volen pensar que si l’Estat francès decideix allargar les restriccions de mobilitat més d’un mes que Andorra tornarà a formar part del seu territori. Fins i tot, Carrié va incidir que si no es tanca la frontera i es permet la mobilitat en un radi de 100 quilòmetres, tal com es va permetre en la primera onada, això “suposaria que podria arribar la gent de Perpi­nyà i Carcassona”, la qual cosa milloraria notòriament els beneficis.

Les restriccions a Catalunya i a França aturen l'economia andorrana

tracking