Covid rere els bastidors

El Govern té al seu abast 110 persones dedicades a gestionar els casos i circumstàncies dels positius de la Covid-19 que arriben al ministeri diàriament.

Covid rere els bastidorsLorena Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són els encarregats de notificar a les persones si són positives en coronavirus, donar les directrius del Govern i gestionar la cartera de contactes de la persona infectada per tenir controlada la propagació de la pandèmia. Cent deu tècnics, ni més ni menys, que s’organitzen de dilluns a diumenge durant 12 hores al dia per donar resposta a la inquietud que tenen tots els ciutadans que es realitzen una TMA. Des de l’executiu es parla de la seva funció, rere els bastidors, per donar un cop de mà amb el virus, però no s’explica en què consisteix la seva comesa. “Cada dia gestionem diversos casos, ens arriba un dossier amb la informació de la persona infectada i nosaltres som els encarregats de notificar-li el positiu i posar-nos en contacte amb el nucli de persones que hi han tingut un contacte estret en els darrers dos o quatre dies”, explica una de les tècniques del ministeri.

Així doncs, quan els traçadors reben la informació d’aquells que podrien ser un possible positiu inicien una nova ronda de trucades, aquest cop, però, a persones que potser no encaixen bé el fet d’haver-se de quedar a casa tancades per prevenció. “En molts casos la gent entén la situació, i fins i tot alguns ja s’esperen la trucada del ministeri perquè el positiu els ha avançat la informació, però ens trobem gent que es nega a fer el confinament, que posa per davant les seves necessitats i preferències que la seguretat sanitària”, manifesta.

En aquest sentit, la tècnica indica que una de les funcions més importants dels rastrejadors és la comunicació i la psicologia. “Adaptem el protocol a qui trobem a l’altra banda del telèfon, hem de ser molt sensibles i saber dir les coses perquè hi ha molta gent en tensió i angoixada per la situació que estem vivint”, afirma. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, exposa que els traçadors han de tenir habilitats socials i saber tractar les persones. “Són perfils sanitaris, però també necessitem gent curiosa, amb inquietud, empatia, que sàpiga gestionar la situació”, apunta.

tracking