Pandèmia mundial

Teletreball i màxim de 2 persones als restaurants

Espot destaca que cal reduir la mobilitat per baixar la taxa de reproducció de la Covid

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet en la compareixença d'avuiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Totes les feines que no requereixin contacte amb els clients s'han de fer obligatòriament per teletreball a partir de dilluns i durant un mínim de quinze dies, segons ha aprovat avui el consell de ministres. El cap de Govern, Xavier Espot, ha argumentat que les noves restriccions són necessàries per reduir la mobilitat de treballadors, empresaris i autònoms i aconseguir rebaixar la taxa de reproducció de la Covid que continua al voltant d'1 i ha destacat que les noves mesures s'adopten perquè la situació sanitària de la pandèmia és de control "però fràgil" perquè qualsevol incidència pot comportar un canvi.

Les activitats afectades quedaran fixades per decret i Espot ha esmentat que inclourà totes les feines administratives i les de professions liberals que no requereixen actes presencials com els judicials, per exemple. Per als tràmits a l'Administració caldrà demanar cita prèvia. Les sancions que es poden aplicar i el mar jurídic que empara les noves decisions és la Llei de Sanitat.

Govern limita a dues persones els agrupaments permesos per a no convivents. Aquest límit inclou les reunions presencials de feina i les trobades als restaurants, amb vigència a partir de dissabte, on no hi pot haver més de dues persones per taula quan no siguin del mateix nucli familiar, ja que en aquests casos no hi ha límit. El cap de Govern ha remarcat que la mateixa restricció s'aplicarà a les reunions que es facin als domicilis i ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana per respectar-la perquè "la funció de la policia ni dels inspectors és anar a casa de tots els ciutadans però la salut de les persones està en joc". I ha incidit que els estudis demostren que molts dels rebrots del virus s'han produït en reunions familiars i d'amics.

Espot ha insistit que l'objectiu és preservar la salut dels ciutadans i mantenir les activitats econòmiques que es pugui "vives" perquè prou incidència negativa tindrà ja les mesures de restricció de mobilitat que aplicaran França i Catalunya de manera imminent i que reduiran l'arribada de visitants. El cap de l'executiu ha destacat que els confinaments de les zones veïnes "reduiran dràsticament l'afluència les properes setmanes" però que el Govern no pren noves mesures seguint aquesta tendència sinó que actua perquè la rho baixi d'1 i quan s'aixequin les limitacions de l'entorn Andorra estarà en bona situació per acollir visitants.

Inspeccions al comerç

L'executiu prorroga totes les restriccions en vigor per bars i restaurants com limitació del servei per emportar i de franges horàries i per als gimnasos i comerç però Espot ha anunciat que es reforçaran les inspeccions per verificar que es respecta el màxim d'aforament. Per a les benzineres s'imposa la prohibició de vendre begudes alcohòliques a partir de les 21 hores amb l'objectiu d'impedir vendes que puguin portar a celebrar botellón, ha comentat el cap de Govern.

Les escoles mantenen les restriccions actuals d'ús de mascareta per a majors de 12 anys i en totes les activitats extraescolars. Espot ha manifestat que els centres educatius es mantenen oberts perquè és necessari perquè les famílies puguin compatibilitzar-lo amb les activitats econòmiques i perquè els estudis científics demostren que el risc de transmissió entre joves és més baix.

Espot ha defensat que les noves mesures són ponderades, equilibrades i adequades a la situació actual i no perjudiquen l'activitat econòmica perquè perjudicarien els llocs de treball, la capacitat adquisitiva de les famílies i els ingressos de l'Estat que fan falta per donar ajuts socials o pagar els ERTO, entre d'altres prestacions. I ha reconegut que no hi ha eines suficients que desenvolupin com s'ha de fer el teletreball respecte les obligacions d'empresaris i empleats i per això hi haurà controls als centres de treball però amb tolerància per les circumstàncies concretes de cada empresa. El cap de Govern ha valorat que les noves mesures "si no hi ha la voluntat d'adhesió de la ciutadania no tindran efecte" per reduir els contagis.

tracking