pandèmia mundial

Més de 200 restauradors demanen ajuts per no tancar

Els empresaris critiquen que els controls al sector "són una exageració" i que es permetin aglomeracions en centres comercials o botigues

Units més de 200 bars per fer sentir la seva veuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup creat per més de dos centenars de petits restauradors que representen bars, cafeteries, granges, restaurants i locals d'oci han presentat aquest matí una carta a Govern per reclamar accions que evitin el tancament de molts negocis per les restriccions imposades per la pandèmia. Els empresaris reclamen que es reconsiderin les limitacions d'obertura vigents i que si no es poden aixecar "volem un programa seriós d'ajuts" entre els que esmenten que volen consensuar "les taxes de comerç així com els mínims dels subministraments bàsics". I destaquen que "no volem viure de l'Estat. El que volem és continuar treballant per al país".

El col·lectiu proposa que es formi una comissió amb la presència dels restauradors per tenir en compte la seva opinió i amb els tècnics que el Govern consideri i destaquen que tot i les restriccions fixades des del juliol "no s'han solucionat els contagis, és més han crescut d'una manera desmesurada" i que ells que afirmen "hem complert" amb les mesures "som els més perjudicats". I critiquen que el que es permet en sectors com el comerç assegurant que "no es pot consentir que hi hagi centres comercials o botigues plenes de gent, amb mínims controls d'aforament i dubtoses mesures de sanitat" en contraposició al que s'ha aplicat a la restauració "ple de normes i mesures, així com sota un control que frega l'exageració".

Units per fer-se sentir

Han hagut de venir les vaques magres perquè una part important dels bars del país s’uneixin sota la mateixa causa per defensar els drets del col·lectiu. Segons el portaveu d’Unió de Bars d’Andorra, Heiko Kirchner, el moviment neix fa poc més d’una setmana com a resposta reaccionària al tancament dels bars però amb la voluntat de tenir un esperit “crític i alhora constructiu” cap al Govern. Així doncs, sota aquesta premissa, “entre 200 i 300” bars han sotasignat la carta que avui Unió de Bars d’Andorra ha entregat a l’executiu per fer sentir la seva veu.

En aquest sentit, consideren que, a diferència del que sí ha ocorregut amb altres sectors, no se’ls ha tingut en compte en la presa de decisions sobre la restauració, motiu pel qual “volem demanar una audiència amb el Govern perquè atenguin la nostra problemàtica”, va dir Kirchner. “No podem seguir així perquè el pròxim pas és entregar les claus. Les mesures que s’han pres ara són insuficients i volem consensuar-les en una taula rodona”, va afegir el portaveu d’Unió de Bars d’Andorra.

Sobre les reivindicacions que es veuran reflectides a la missiva, Kirchner va assegurar que demanaran poder tornar a obrir els locals “amb les limitacions que calgui”. “Hi ha gent que porta 30 anys amb el seu negoci i tenen un coixí econòmic, però n’hi ha d’altres que necessiten els diners per poder seguir vivint i no poden aguantar gaire més”, va exclamar. Sobre aquesta qüestió, Kirchner va puntualitzar que la modalitat de servei a domicili “no és factible per a cafeteries o granges que tenen com a clients la gent gran”, ja que “ara esmorzen a casa”.

Per tot plegat, la iniciativa va advocar per orientar les polítiques del Govern a un tancament de bars discriminatori en funció del compliment de les normes de seguretat. “Una cosa que tenim molt clara és que volem crear un segell de qualitat de les empreses que sí compleixen amb les mesures”, va sostenir. Per això, en cas de constatar-se infraccions, com per exemple, el fet d’aixecar-se de la cadira per anar al lavabo sense mascareta, Kirchner va posar de manifest que “les multes vagin al client, no al propietari”. “A la majoria de bars hi ha cartells posats sobre l’obligatorietat de les mascaretes. Els treballadors no podem ser policies”, va sentenciar. Així mateix, Kirchner va opinar que mitjançant el segell de qualitat “quedarien en evidència les possibles ovelles negres que tingui el nostre sector”.

tracking