afers exteriors

França farà més controls contra el contraban

El govern gal ha posat en marxa un pla fins al 2021 per incrementar les operacions

França farà més controls contra el contrabanFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern francès segueix adoptant mesures amb l’objectiu de frenar l’entrada de tabac il·legal a les seves fronteres i ha posat en marxa un pla d’acció amb l’horitzó a final del 2021 per acabar amb el que considera un problema sanitari. El nou pla, entre altres mesures, preveu incrementar els controls transfronterers per frenar l’entrada del tabac il·legal que després acaba en el mercat negre de les principals ciutats de l’hexàgon, entre les quals Tolosa, població que bàsicament es nodreix de producte provinent d’Andorra. El pla preveu també la promoció de més accions de cooperació operativa amb les autoritats duaneres europees.

Igualment, i dins del mateix pla, la duana francesa va crear el segon semestre d’enguany un grup de treball dedicat a la lluita contra el tràfic il·legal de tabac i cigarrets. Aquest grup de treball reuneix serveis d'intel·ligència i serveis de control i hauria de proporcionar una millor comprensió dels circuits i sectors que subministren el mercat a l’illa de França que es nodreix de tabac il·legal.

Tres eixos d’actuació

El nou pla, que vol donar continuïtat al que es desenvolupar els anys 2018 i 2019, inclou tres eixos d’actuació: intel·ligència, orientació dels controls i cooperació.

Respecte al primer eix les autoritats franceses tenen clar que cal que “la nostra acció contra el tràfic de tabac sigui encara més eficaç reforçant la recopilació d’intel·ligència, que és la clau de volta de la lluita contra el frau”. Això implica, per exemple, intensificar l’intercanvi d’informació amb els estancs per “aturar el tràfic de tabac” il·legal.

Quant al segon eix del pla d’acció, a més d’incrementar els controls transfronterers amb cooperació amb les autoritats dels països limítrofs, es faran servir noves tecnologies d’avantguarda per intentar aturar l’entrada a França de tabac il·legal. També s’implementarà una eina per recopilar i analitzar dades a les xarxes socials (webscraping) amb la finalitat de detectar les vendes il·lícites de tabac en línia.

El tercer eix, per la seva banda, buscarà reforçar la posada en comú d’informació d’àmbit nacional, europeu i internacional, un fet que requereix “el reforç de les accions de cooperació”. Les autoritats franceses són conscients que “el tràfic de tabac pot afectar totes les agències policials franceses i transfrontereres”.

Segons va indicar el govern francès en la presentació del pla la lluita contra el contraban i el comerç il·lícit de productes del tabac continua sent una prioritat per a les duanes. “Forma part de la política de salut pública desitjada pel president de la República, Emmanuel Macron i el govern”, indiquen les autoritats franceses, que afegeixen que, en particular, la política de l’executiu gal té com a objectiu final “convertir els nostres fills en la primera generació d’adults sense tabac i lluitar eficaçment contra el tabaquisme”. França també vol donar suport a la transformació activa de la xarxa d’estancs, augmentant l’ajut econòmic concedit.

Reducció dels fumadors

El Govern de Macron considera que “gràcies a un esforç col·lectiu, humà i financer, dedicat a la lluita contra un producte que mata prematurament un de cada dos consumidors, el Pla nacional de lluita contra el tabaquisme (PNLT) comença a donar els seus fruits”. I començar a veure brots verds perquè segons les dades amb què treballa l’Estat veí del nord, el 2019, poc menys d’una quarta part (un 24%) dels joves de 18 a 25 anys fumava diàriament, en comparació amb el 25,4% del 2018.

tracking