PANDÈMIA MUNDIAL

La Covid fa estralls

Benazet recorda que hi ha un estudi de mortalitat en curs i apunta que prop d’un 40% dels decessos han mort amb la Covid-19 i no per culpa del virus

La Covid fa estrallsSFGA / C. ESTEVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Sabem que tindrem més pèrdues durant la pandèmia i hem d’intentar minimitzar-les no col·lapsant els recursos sanitaris”, va manifestar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, qui va iniciar la seva intervenció en roda de premsa expressant el condol a les víctimes. En les darreres 48 hores, des de la darrera actualització sanitària, el virus s’ha cobrat sis vides i des d’aquesta perspectiva la situació és força crítica. El dia que es va conèixer la defunció d’una dona de 35 anys, el titular de Salut va adreçar-se a la població per conscienciar que aquesta malaltia no entén d’edats. “No és cert que només mori gent gran, sinó també gent jove. Almenys quatre de les persones que hi ha ingressades a l’UCI tenen menys de 60 anys”, va afirmar.

En aquest sentit, Benazet va recordar que en curs hi ha un estudi de mortalitat per discernir quantes víctimes han traspassat per culpa de la Covid-19 i quantes han causat decés amb el virus. “No tenim pressa en tenir-ho, sinó que volem tenir-ho bé. Però aproximadament creiem que hi ha un 40% de les morts que reportem que la causa primària no és la Covid-19, sinó que en la fase final de la vida té la Covid-19”, va sostenir el ministre. Amb relació a les defuncions, Benazet va afegir que amb el cas de la dona de 35 anys, s’ha constatat que la Covid-19 també pot provocar morts sobtades, a conseqüència d’una afectació tromboembòlica pulmonar. Aquest fenomen, que ja va succeir a la primera onada de la pandèmia, és un possible patró que es produeix en pacients “que tenen una afectació lleu i de forma sobtada perden el coneixement”, segons va informar.

Paral·lelament, Benazet va comentar que amb les obres del tanatori en marxa no es poden arribar a fer autòpsies a tots els difunts, especialment en aquells casos on és evident la causa de la mort. Amb tot, va exposar que hi ha tècniques com les analítiques post mortem per determinar les raons dels decessos.

Pel que fa a l’actualització sanitària, Salut va detectar 227 nous casos, una xifra que eleva el nombre de casos totals a 4.038. El nombre d’actius es van situar en 1.241, és a dir, 38 menys que dimecres. La xifra de recuperacions arriba a 2.729, que significa un augment de 259 respecte a la darrera actualització. Quant a les defuncions, sumen un total de 69 des de l’esclat de la pandèmia, 16 en la segona onada. El nombre d’hospitalitzacions és de 27 a planta –vuit dels quals són d’El Cedre– i nou a l’UCI, de les quals vuit requereixen ventilació mecànica. A El Cedre hi ha 24 pacients i Benazet va dir que es preveu que demà hi hagi set noves altes. Hi ha 76 aules en vigilància activa, de les quals 41 amb confinament total i 35 amb confinament parcial. Per últim, la taxa de reproducció es va situar en 1,05.

SET DIES MÉS AMB BARS TANCATS

El titular de Salut va anunciar ahir en roda de premsa una nova pròrroga en les restriccions, que s’allargaran als bars i als restaurants una setmana més a partir de dilluns. Tot i que en una primera instància el ministre va supeditar l’aixecament de les restriccions al descens de la taxa de reproducció del virus sense concretar cap data, el Govern va publicar el decret amb el nou període.

tracking