Diàleg transfronterer

Andorra i França volen institucionalitzar amb un conveni la cooperació sanitària

El prefecte de la regió d’Occitània nega que hi hagi voluntat de tancar les fronteres

Espot i Guyot, en un moment de la jornada de diàleg transfrontererSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Val la pena tenir institucionalitzada la cooperació sanitària que existeix entre França i Espanya". Segons ha indicat aquest matí el cap de Govern, Xavier Espot, aquesta és la conclusió a la qual han arribat tant ell com Étienne Guyot, prefecte de la regió d’Occitània, i John Palacin, conseller regional i representant de la regió d’Occitània Pirineus-Mediterrània. Així ho ha indicat en la roda de premsa posterior a la VI Jornada de diàleg transfronterer Andorra-Occitània.

Sobre l’aspecte sanitari, Guyot ha apuntat que “la crisi ha destapat urgències més profundes per iniciar col·laboracions que potser no són tan cridaneres”. Com els àmbits de cooperació tradicionals en matèria d’oncologia i de geriatria, i Espot ha indicat que també “hem treballat en projectes com promoure l’envelliment saludable” i ha volgut posar en relleu la col·laboració entre els dos països des que va iniciar la pandèmia “tot i no estar institucionalitzada” en l’oferiment de Foix per acollir malalts d’Andorra si la pressió sanitària saturava les UCI, fins a qüestions com el subministrament del material sanitari.

Durant el matí s’han tractat temes com la cooperació sanitària, el turisme i l’economia i l’ensenyament superior. “Tant França com Andorra treballem fortament per aprofundir en aquesta matèria”, assenyalava Espot. Durant la reunió, també ha posat en relleu l’esforç que fa França per millorar la viabilitat de les carreteres d’accés al Principat i ha celebrat que el calendari es mantingui ferm i “seguim treballant en la bona direcció”.

En aquest sentit, Guyot ha afegit que el cost de les obres són de 21 milions d’euros i que estan finançats a parts iguals entre els dos estats. Aquests treballs han protegit dos canals d’allaus i s’ha habilitat una nova zona per posar cadenes; l’any que ve se’n posaran dos més. Així mateix, Espot ha volgut l’aplicació pràctica del conveni de cooperació en matèria duanera per lluitar contra el contraban “ha remarcat la necessitat de fer-ne alguns ajustaments per millorar-la”.

Finalment, en ser preguntats sobre si França té voluntat de tancar les fronteres arran de la situació epidemiològica, Guyot ha defensat que “l’objectiu és que els ciutadans puguin seguir treballant i circulant, no tinc cap informació que em faci pensar que es tancarà la frontera”.

tracking