La Batllia demana a un mort que comparegui en 30 dies

La justícia crida al periodista ultranacionalista Ilja Janitskin que va finar de càncer el passat febrer

Ilja Janitskin va morir al febrer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Batllia ha publicat avui un edicte al BOPA en què el jutge instructor Xavier Colom demana la compareixença en seu judicial del periodista i polític ultranacionalista finlandès Ilja Janitskin per respondre a la demanda de pagament d'un rebut d'Assegurances Generals per un valor de 397,7 euros. L'edicte no tindria res d'especial de no ser pel fet que Janitskin va morir de càncer el passat mes de febrer a Finlàndia. La Batllia li dona un termini de 30 dies per presentar-se a la seu de la justícia. Un pas que, evidentment, no farà.

Janitskin va protagonitzar una polèmica extradició d’Andorra al seu país i va ser conegut al Principat perquè va intentar sense èxit obtenir asil polític. Afirmava que se’l perseguia per les seves idees i que estava amenaçat per la jihad islàmica a causa dels seus articles. El periodista finlandès, conegut per les seves idees ultres i fundador del digital MV-lehti, va estar empresonat durant uns mesos a la Comella i després al seu domicili en espera que es resolgués la demanda d'extradició de les autoritats del seu país d'origen que l'acusaven de diversos delictes, entre ells el d'odi.

El periodista ultranacionalista va ser detingut l’agost del 2017 a Andorra i va ser extradit al seu país el març del 2018, després que el Superior tombés la decisió de Corts que havia denegat l'entrega en primera instància.

El seu cas va ser seguit amb molta atenció a Andorra, especialment per l’embolic judicial que va rodejar la seva extradició. Va estar quatre hores a la frontera del riu Runer a l’espera de ser o no entregat a les autoritats finlandeses, que s’hi havien desplaçat expressament després que el Tribunal Superior n’hagués concedit l’extradició. L’entrega es va veure bloquejada perquè a primera hora del matí el seu advocat, Alfons Clavera, va presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional.

Des del TC es va comunicar a Clavera que no hi havia cap magistrat localitzable, tenint en compte que era divendres, i que per tant no es podia resoldre de forma immediata la petició de suspensió cautelar de l’entrega. Va ser entregat i extradit hores després.

Janitskin va acabar sent condemnat a Finlàndia a 22 mesos de presó per un total de setze delictes diferents, incloent difamació greu, incitació contra grups ètnics i infracció de drets d’autor

tracking