Pandèmia mundial

El brot a El Cedre, amb 30 positius, el va provocar un treballador extern

El sociosanitari amplia la planta Covid per acollir els 25 residents que han estat infectats

El brot a El Cedre, amb 30 positius, el va provocar un treballador externFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El brot de coronavirus que afecta la residència sociosanitària El Cedre el va provocar un treballador extern que, en ser asimptomàtic, desconeixia que estava infectat de Covid-19 quan va anar a treballar la setmana passada. Pocs dies després el seu fill va ser detectat positiu per coronavirus i en fer-se la prova pertinent el professional va descobrir que estava infectat. El fet que el treballador extern estigués en contacte amb residents autònoms que es podien moure per diferents espais del centre va facilitar la transmissió.

Ho va explicar ahir el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, en una roda de premsa en què va estar acompanyat del ministre Joan Martínez Benazet. El titular de Salut, per tal d’explicar el contagi, va indicar que a les residències de gent gran “els professionals estan molt a prop de les persones ateses, ja que necessiten l’ajuda dels cuidadors”.

Per tal de minimitzar el risc, Martínez Benazet va recordar l’existència dels protocols “que es revisen constantment, per reduir al màxim les possibilitats de contagi de coronavirus entre els usuaris”, però que per molt que se segueixin “escrupolosament no poden evitar del tot la possibilitat de contagi”. Piqué, per la seva banda, va indicar, respecte a la detecció del brot, que “el temps de resposta ha estat clau i els cribratges constants han permès actuar amb més rapidesa”.

El ministre de Salut va anunciar que aquesta mateixa setmana es tornaran a fer les proves diagnòstiques de la Covid-19 a tots els treballadors i usuaris d’El Cedre. “L’objectiu és detectar si hi ha alguna persona que, a hores d’ara, estigui en procés d’incubació del virus”, va dir, per afegir que se seguirà fent cribratges periòdicament a la resta de geriàtrics.

Planta Covid plena

El brot ha comportat que 25 usuaris d’El Cedre i cinc treballadors hagin donat positiu per coronavirus. Els residents estan tots ingressats a la planta Covid del centre. Una persona està en situació de final de vida per un càncer i quatre més tenen símptomes respiratoris lleus. La resta d’usuaris són asimptomàtics.

La planta Covid d’El Cedre ha passat de 22 a 25 possibles places. I ho ha fet perquè s’ha pogut obrir una habitació que s’estava reformant i perquè dues parelles d’usuaris comparteixen espai. Es tracta d’un matrimoni i de dues persones que tenen una relació molt estreta.

El ministre, per últim, va explicar que s’ha analitzat el sistema de ventilació del centre i que s’ha constatat que no hi ha circulació d’aire entre plantes.

L'ESCOLA DE MERITXELL NEGA UNA SITUACIÓ PREOCUPANT

La direcció de l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell va assegurar ahir que no s’està fent cap cribratge excepcional al centre educatiu si no els que ja entren dins dels protocols: als usuaris cada 15 dies i als treballadors de manera setmanal. I que ara mateix s’està duent a terme un cribratge programat. Van assenyalar –sense precisar quina és la situació actual– que en cas de detectar un positiu es procedeix a fer els aïllaments dels contactes com marquen els protocols i que ara mateix no hi ha una situació preocupant que hagi alterat el funcionament del centre. Fonts coneixedores van assenyalar al Diari que almenys s’hauria detectat el positiu d’una educadora del centre d’educació especialitzada que havia provocat l’alarma perquè té un contacte molt proper amb usuaris, amb la qual cosa es temia per l’inici d’un brot.

tracking