Pandèmia mundial

L'augment de casos positius desborda El Cedre

La planta habilitada per als malalts del virus ja superava ahir la capacitat amb 23 ingressats

L'augment de casos positius desborda El CedreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Covid torna a colpejar amb força El Cedre. Ahir a la nit fonts properes al centre apuntaven que la planta habilitada per tal de tractar els malalts del virus ja tenia 23 ingressats (tots usuaris de la residència), quan en principi només té capacitat per a 22. Dues persones compartien una mateixa habitació. I, van afegir, s’haurien detectat dos positius més que en aquell moment restaven aïllats a l’habitació en espera d’un trasllat, inicialment a l’hospital. La situació va canviar en poques hores, des que a dos quarts de sis de la tarda compareixia el ministre de Salut per actualitzar les dades sanitàries. Llavors eren 20 els padrins amb el virus que s’ubicaven a la zona habilitada. Una xifra que ja fregava el límit de capacitat i per això Joan Martínez Benazet va explicar que la solució, si els ingressats superaven el nombre de llits, seria el trasllat a l’hospital. Benazet va informar que no s’habilitaria cap altra planta del centre sociosanitari perquè “no podríem garantir la mateixa bioseguretat”.

Precisament per estar previnguts, conscients que la segona onada de la pandèmia pot anar a més les properes setmanes, el consell de ministres va aprovar la setmana passada un concurs públic al qual poden optar els hotels que vulguin proposar el seu espai per rebre padrins amb Covid. La mesura ja es va utilitzar els primers mesos de la crisi, quan la pressió sanitària va desbordar la capacitat de l’hospital i malgrat que no és l’escenari més desitjable i que es prioritzarà el trasllat a l’hospital abans que a d’altres estructures, l’executiu vol estar preparat amb un pla B.

El plec de bases del concurs estableix que els establiments que s’hi vulguin presentar han de garantir un mínim de 30 habitacions i no podran combinar la cura dels padrins amb la seva activitat normal. Pel que fa al preu, el Govern pagarà uns 30 euros per resident i dia en concepte d’allotjament i d’àpats en règim de pensió completa. El document també inclou que es pagaran quatre euros per persona i dia per als àpats del personal sanitari i sociosanitari, així com col·laboradors o voluntaris. Per habitació contractada i que no estigui ocupada, es reemborsaran sis euros per dia i tres més per persona i dia en concepte de servei de bugaderia.

En tot cas, el plec de bases deixa clar que la previsió de contractar 30 habitacions és una estimació que es podrà modificar a l’alça o a la baixa en funció dels criteris i recomanacions de les autoritats sanitàries. En cas de tirar endavant, el contracte durarà fins al 31 de desembre, moment a partir del qual es podrà renovar l’acord mensualment en funció de l’evolució de la crisi sanitària. En tot cas, la contractació “no es farà efectiva fins que la situació d’emergència ho requereixi” i el ministeri ho haurà de notificar “amb una antelació de 48 hores”.

També es demana que les habitacions siguin d’ús individual i amb bany que, preferentment, haurà de tenir plat de dutxa. Caldrà garantir també servei de cuina i de bugaderia, a més de la neteja i la desinfecció dels espais comuns i de les habitacions. Els hotels que vulguin optar al concurs també hauran de disposar d’un espai exterior o d’una zona interna àmplia i amb llum i ventilació natural.

LA SITUACIÓ

-La residència tenia ahir a la nit 23 ingressats a la planta Covid, tots usuaris del centre. Ja se superava la capacitat inicial de les instal·lacions, pensada per a 22 malalts. Dos positius compartien habitació.

-El Govern no habilitarà cap altra planta a la residència per atendre pacients amb Covid per por a no poder garantir la mateixa “bioseguretat”.

-Es prioritza el trasllat dels padrins a l’hospital i en cas de pressió sanitària s’habilitaran novament hotels per ubicar-hi els avis.

L'augment de casos positius desborda El Cedre

tracking