Espot acusa Gili de crear ciutadans de dues categories

Govern estudia la invasió de competències del comú pels ajuts pels ERTO i a l'habitatge

Gili s'oposa a la creació de la taxa de tinença de gossos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot ha acusat Rosa Gili de crear ciutadans de diferents categories perquè en funció de si viuen a un costat o un altre del carrer de la Unió poden o no tenir drets a ajuts pels efectes de la pandèmia pel paquet de mesures aprovat ahir pel comú d'Escaldes i ha assegurat que és partidari que es pugui donar un cop de mà als ciutadans "però no es poden permetre abusos". El cap de Govern ha destacat que l'executiu "no pot consentir que hi hagi 7 Andorra diferents" i que s'analitzarà amb detall si el pla de la corporació escaldenca envaeix les competències del Govern recordant que la llei en matèria de serveis socials concedeix als comuns competències en escoles bressols, esplais i gent gran i que Escaldes ha previst ajuts per baixa per la Covid, com a complement de l'ERTO o per al lloguer de l'habitatge "que em generen dubtes i s'ha de mirar".

El cap de Govern ha recalcat que el pla d'Escaldes pot convertir "en una disbauxa" els ajuts socials i fins i tot generar enriquiment injust d'algunes persones. Com exemple ha esmentat que una persona en ERTO pot tenir una reducció de sou de 100 euros i beneficiar-se del 20% de rebaixa del lloguer i amb l'ajuda de 150 euros anunciada per Escaldes acabar tenint més ingressos que treballant i ha manifestat que "no es poden anar donant xecs amunt i avall sense tenir-lo comprovat". Per això ha criticat la cònsol per "tirar pel dret i anar per lliure" sense parlar amb l'executiu i ha afirmat que demostra que "la lleialtat no és recíproca perquè l'ordinació es pot encavalcar amb les competències de Govern i no s'ha consultat".

"Oasi a Escaldes"

Espot ha afirmat que entèn que Rosa Gili "fa poc que ha assumit responsabilitats executives però les coses no es fan així, no es pot fer de Govern bis i crear un oasi a Escaldes". I ha emfatitzat que la cònsol reclama ser consultada quan l'executiu dissenya la política d'habitatge "i ella ha de fer el mateix" i ha afegit que aquest pla "li pot produir molt rèdit polític però el pot aconseguir igual havent-se coordinat amb el Govern".

Xavier Espot ha declarat que espera que no s'hagi d'arribar a plantejar un conflicte de competències amb el comú d'Escaldes al Tribunal Constitucional i ha recordat que quan es va consensuar el repartiment entre administració central i parroquials en afers socials no totes les corporacions eren del mateix color polítici i es va assolir l'acord.

tracking