pandèmia mundial

Tancament dels bars vuit dies més

Xavier Espot anuncia ajuts al lloguer per als establiments amb restriccions

El cap de Govern durant la compareixença d'aquest matíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat que el nombre important de contagis que es continua detectant al país, 187 nous notificats en dia i mig, fa necessari mantenir 8 dies més el tancament dels bars i el servei restringit als restaurants en la compareixença d'aquest migdia. El cap de l'executiu ha explicat que dilluns s'aprovarà el decret d'ajudes als establiments que no poden exercir l'activitat empresarial amb normalitat per les restriccions sanitàries i que es concreten en ajuts al lloguer i es concediran en funció de les limitacions que afecten a cada propietari afectat, si pot treballar parcialment o estan totalment tancats.

Els negocis que es poden acollir a les ajudes són 570 bars i cafeteries, 212 agències de viatge i parcs infantils i 6 locals d'oci nocturn "que ho estan passat malament i necessiten un cop de mà". L'import ma`xim que es donarà té un topall de 2.000 euros pel lloguer mensual i s'aplicarà de forma retroactiva des de l'1 d'octubre i fins que es mantinguin les restriccions vigents. Espot ha assenyalat que es destinarà una partida específica per cobrir aquests ajuts i que no hi ha límit per assumir-los perquè "tenim diners disponibles".

El cap de Govern ha recordat que els negocis afectats es poden acollir als ERTO i als crèdits tous que tenen els mateixos requisits que fins ara, bàsicament no tenir deutes amb l'Administració. I si aquests impagaments s'han generat ara per la limitació de l'activitat segurament no es tindria en compte ja que ha destacat que "no és voluntat del ´Govern discriminar a ningú per aquests deutes generats ara pel tancament. No seria just" i que s'ha d'analitzar si els deutes s'han produït de manera reiterada durant diferents exercicis "i si hi ha mala fe".

Confinament "en situació alarmant"

Espot ha explicat que la roda de premsa d'actualització s'ha avançat perquè ell ha de marxar del país aquesta tarda i el ministre de Salut també ha hagut de fer-ho aquest matí, en els dos casos per motius personals, i ha assegurat que quan s'hagi d'anunciar mesures més dràstiques, si calen, que afectin a la ciutadania no es faran per sorpresa ni de forma precipitada. El cap de Govern ha reiterat que el confinament de la població és una opció que està sobre la taula "si empitjora molt la situació i és alarmant i no hi ha cap més opció però és l'última ràtio i s'ha de planificar". I ha assegurat que la incidència actual de la Covid-19 no genera "una situació que justifiqui una mesura tan dràstica i que perjudica tant l'economia".

Les restriccions que limiten l'activitat dels bars al servei per emportar es prorroguen amb les de l'horari de 12 a 16 hores i de 19 a mitjanit per fer servei a taula als restaurants amb un màxim de cinc persones per taula i una separació de metre i mig entre cada grup de clients. I es mantenen les mesures de tancament dels parcs infantils exteriors i interiors, les visites limitades a l'hospital i anul·lades als centres sociosanitaris, el màxim de cinc persones per agrupacions de famílies o amics i d'una desena per assistir a enterraments, batejos, comunions i casaments.

Espot ha comentat finalment que la setmana vinent es presentarà la planificació per a la temporada d'hivern perquè s'han avançat els protocols que fixen quines seran les quotes de treballadors, com seran els tests a la població més exposada o el marge que tenen les empreses per fer test que serà el que determini els aforaments. I ha defensat que tot l'executiu té un posicionament compartit "no hi ha discrepàncies" i que el lloc de tots els ministres està garantit.


tracking