PANDÈMIA MUNDIAL

Pressió per endurir els controls Covid

El comitè científic integrat per membres del SAAS i personal vinculat a Actua presenten a Govern un protocol alternatiu amb la idea de fer cribratges a tots els turistes a les estacions i als allotjaments

Ski Andorra i Actua pressionen per endurir els controls CovidFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè científic integrat per membres del SAAS, personal vinculat a Actua i assessors independents van presentar ahir al consell de ministres un protocol alternatiu al que està elaborant el Govern que pretén fer cribratges a tots els turistes que entrin al país. La idea del comitè, entre els quals hi formen part el biòleg Joel López i el científic David Vilanova -que van col·laborar activament a l'inici de la pandèmia amb Actua amb l'elaboració del protocol per dur a terme el cribratge massiu de la població-, és que els tests es facin des dels allotjaments turístics i les estacions d’esquí per evitar rebrots amb l’ar­ribada de visitants durant la temporada d’hivern. Una altra possibilitat que es va plantejar és que els turistes portessin el resultat d’una prova PCR per assegurar-se que no tenen la Covid-19. Un plantejament amb el qual també s'estaria d'acord des d'un sector d'Ski Andorra, que volen que el Principat es posicioni com un destí turístic segur.

La proposta va generar malestar entre alguns membres de l’executiu i també dels grups de la majoria, que desconeixien que s'estava treballant en un protocol paral·lelament al que està fent el Govern per garantir la seguretat durant la temporada d’hivern. La iniciativa va molestar especialment la ministra de Turisme, Verònica Canals, a qui no s’havia consultat la proposta tot i que afecta directament les seves competències.

La falta de comunicació entre els diferents organismes no ve de nou durant aquesta pandèmia, malgrat que promotors i entitats defensen la independència del projecte. En concret, des d'Actua s'assegura que els membres del comitè hi van a títol individual i els promotors de la iniciativa afirmen que només és una propostai que és Govern qui l'ha de validar. A l’inici de la crisi ja hi va haver cert malestar quan es va posar sobre la taula la possibilitat de fer un passaport sanitari, una opció que es veia amb bons ulls des d’un punt de vista tècnic o fins i tot sanitari per controlar el virus, però no pel que fa a drets fonamentals, i que va generar neguit pel fet que s’anunciés sense que el projecte tingués l’aval polític de la majoria.

La idea ara de testar tots els turistes tampoc no ha caigut bé entre alguns membres de l’executiu i de la majoria que li dona suport, que veuen inviable la iniciativa des d’un punt de vista logístic, però també perquè creuen que pot fer tirar enrere l’arribada de molts visitants. De fet, dins d’Ski Andorra també hi hauria desavinences amb el protocol presentat, especialment per part del president i alhora cònsol major de Canillo, Francesc Camp, que tampoc veuria amb bons ulls el cribratge massiu als turistes.

Cribratges als treballadors

En definitiva, el comitè cientític i Ski Andorra el que volen és endurir els protocols que vol activar el Govern per a la temporada d’hivern, que passen per cribrar aleatòriament els treballadors dels sectors que tenen més relació amb els turistes. La mesura, que es presentarà avui a la CEA, té com a objectiu mantenir controlats els contagis entre els residents del país malgrat l’arribada de turistes.

La proposta de l’executiu, doncs, passa per fer tests periòdics a la població andorrana però no als visitants, entenent que el fet d’obligar els turistes a fer-se una prova pot desincentivar l’interès pel país, ja que en cas de donar positiu caldria que es quedessin aïllats. A més, segons va explicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, els cribratges als treballadors es podran fer a partir del novembre amb els tests d’antigen en saliva, uns tests ràpids de fàcil manipulació i lectura que permetran saber el resultat de manera imminent. Segons el ministre, amb aquesta estratègia i les PCR es vol fer cribratges a més del 50% de la població setmanalment.

Per dur a terme el cribratge es prioritzaran les escoles, els centres sociosanitaris i el personal que té més contacte amb el turisme. En el cas dels centres educatius, l’estratègia permetrà confinar només els alumnes que donin positius i no l’aula sencera com passa ara.

tracking