x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

Més d'un miler de casos actius

Salut registra quasi 300 nous positius des de divendres tot i que Benazet apunta que la taxa de reproducció del virus ha baixat a 1,46
Un professional sanitari analitzant mostres TMA.

1.010 casos actius

Un professional sanitari analitzant mostres TMA.

Fernando Galindo
Actualitzada 13/10/2020 a les 06:10
La lectura de les xifres pot donar peu a diverses interpretacions però el fet és que per primer cop des de l’esclat de la pandèmia Andorra acumula més d’un miler de malalts actius per coronavirus. Concretament, es tracta de 1.010 casos –299 més que divendres– que eleven a 2.995 el nombre total de persones que han contret el virus. Per dimensionar la magnitud de l’afectació, cal apuntar que el nombre total d’actius d’aquesta segona onada supera la xifra de persones que es van contagiar entre el març i el juliol. No obstant això, en un intent de veure el got mig ple, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va destacar ahir en roda de premsa la importància d’haver rebaixat la taxa de reproducció del virus fins a 1,46, després que assolís un pic d’1,9 en la darrera actualització sanitària.

“Seguim sent un dels països del món que més TMA i PCR fa per habitant”, va reivindicar Benazet, defensant l’estadística que millor fonamenta l’aposta de Salut. En aquest sentit, de les 7.000 proves que s’efectuen a Andorra per cada 100.000 habitants, el ministre va assenyalar que aproximadament un 9% dels tests són positius. “Una xifra molt alta”, va reconèixer. Paral·lelament, el titular de Salut va assegurar que el 30% de les proves realitzades venen motivades per “manifestacions clíniques”.

De la mateixa forma, Benazet es va sustentar en els números per mesurar l’impacte de les quatre defuncions amb coronavirus de la setmana passada. “Tenim una taxa de letalitat de l’1,9% des de l’inici de la pandèmia i del 0,2% si parlem de la segona onada”, va manifestar, un percentatge inferior al d’Itàlia (10,66%), Suècia (6,04%), França (4,22%), Espanya (3,82%) o Alemanya (3,02%), i només superat per Àustria (1,52%) i Noruega (1,78%).

La pressió sanitària es manté
D’altra banda, Benazet va sostenir que la pressió sanitària s’ha estabilitzat els darrers dies. Així doncs, a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell romanen ingressades 21 persones, de les quals 16 estan a planta i cinc a l’UCI amb assistència de ventilació mecànica. Pel que fa a El Cedre, nou pacients continuen amb Covid-19 dins de les instal·lacions. A més, el ministre va comentar que es preveu que en les properes hores un padrí pugui afegir-se a les cinc altes mèdiques que es van donar el cap de setmana a interns de Salita. Pel que fa a la xifra de recuperacions, aquesta suma 1.928, mentre que els decessos arriben als 57.


Així mateix, el ministre va negar categòricament que al tomb dels professionals de la salut existeixi una situació límit durant aquesta segona onada de la pandèmia. “Col·lapse vol dir que sobrepasses el dispositiu previst. I col·lapse no n’hem tigut mai. El que hi ha és més pressió perquè hi ha més consultes”, va sentenciar. Igualment, va apuntar que hi ha una vintena de professionals sanitaris, ja sigui per ser malalts o contactes de positius.


Jover, positiu, i Gallardo aïllats

En darrer lloc, el ministre de Salut va confirmar en roda de premsa que el ministre de Finances, Eric Jover, ha contret el virus amb “simptomatologia lleu” i roman aïllat al seu domicili. Com a contactes de Jover també s’han hagut de confinar el cap de gabinet, Guillem Casal, el secretari d’Estat d’Afers Internacionals, Marc Ballestà, el secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures, Cèsar Marquina, i la consellera general Mònica Bonell. Per un altre costat, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, està en aïllament domiciliari en ser contacte d’un positiu familiar, una situació similar en la qual també es troba la secretària d’Estat de Funció Pública, Lara Vilamala.
 
43 AULES AÏLLADES I 23 PARCIALMENT
En l’àmbit educatiu, el ministre de Salut va afirmar que hi ha 43 aules del país aïllades –incloses les que pertanyen a l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp– i 23 amb alumnes aïllats. Precisament sobre aquesta qüestió, Benazet va fer referència de forma implícita en mencionar que en les darreres setmanes hi va haver “un fenomen social determinat”, el qual no va detallar, que va motivar “un canvi sobtat” en la taxa de reproducció del virus. Per tot plegat, el ministre va apel·lar novament a limitar les interaccions socials i a evitar “les festes d’aniversari”, en al·lusió als joves.
Etiquetes
Veure’n més
32
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts