pandèmia mundial

Martínez Benazet demana a les escoles que no obliguin a dur mascareta dins l'aula

El ministre de Salut assenyala que la qualitat social dels alumnes millora sense aquest element i en un nucli de convivència

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet, moments abans de l'inici del programa especial.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha demanat a les escoles que han decidit l'ús obligatori de la mascareta a tot el centre que treguin aquesta mesura. Ho ha fet durant el programa especial de preguntes dels ciutadans al cap de Govern, Xavier Espot, i al ministre, retransmès per RTVA. El titular de Salut ha remarcat que es van voler fer les unitats de convivència dins de les escoles, sense un ús de la mascareta ni distància de segureatat, per tal de normalitzar el màxim possible la situació a les aules. Ha recordat que els casos que s'estan produint als centres són més per transmissions dins del nucli familiar que entre alumnes, per la qual cosa ha demanat a aquelles escoles que fan obligatori l'ús de la mascareta que llevin aquesta mesura. "Comporta algun problema, com que s'ha de confinar tota l'aula si hi ha un cas, però el balanç de qualitat social que tenen els nens és molt superior", ha indicat el ministre.

Seguint la mateixa resposta en la qual ha fet la demanda a les escoles, Martínez Benazet ha defensat l'ús de la mascareta a les activitats extraescolars i ha negat qualsevol conseqüència negativa. "Lús de la mascareta és molt antic per prevenir infeccions. És una eina molt eficaç i que han adoptat tots els països amb algunes excepcions", ha començat remarcant el ministre, que ha afegit que "no comporta una baixada de la pressió de l'oxigen a la sang, ni infeccions per fongs o per bactèries". També ha posat en relleu les avantatges a nivell dels esportistes d'elit per fer augmentar la capacitat física.

En relació a les aglomeracions a les sortides de les escoles, especialment en centres amb alumnes més grans, el cap de Govern ha assenyalat que "ens hem fet ressò de les queixes i molt sovint corresponen a situacions certes", per la qual cosa "hem donat instruccions per incrementar la vigilància policial a les sortides, especialment a escoles de batxillerat que és on s'havien produït més aglomeracions". A més, el Govern ha impulsat en aquests mateixos centres una tasca pedagògica per conscienciar els més joves de la necessitat de ser molt curosos amb el seguiment de les mesures de prevenció. En aquest punt ha "trencat una llança" a favor del sector de la població més jove. "Sovint hi ha tendèna a estigmatitzar-los per actituds irresponsables i s'ha de dir que han estat un grup de persones molt minoritaris, en aquesta franja d'edat i en les altres. Els joves també contribueixen a sobreposar-nos a aquesta pandèmia en les millors condicions possibles", ha assenyalat Espot.

Decret de confinaments i tests

Un altre dels aspectes pels quals s'ha preguntat és pels criteris del confinament quan un resident torna a Andorra o un turista visita el país. En aquest sentit, el titular de Salut ha assenyalat que s'està valorant modificar l'actual decret que només obliga a un confinament a persones que venen de països de fora de la Unió Europea i alguns estats més. "Vista l'evolució a tota Europa, amb un rebrot important, estem valorant aquest decret i estem a punt per modificar-lo de manera que no prevaldrà el confinament sino uns tests de diagnòstic a l'arribada al país", ha explicat Benazet.

Quota de temporers

En relació a la temporada d'hivern, el cap de Govern ha assenyalat que la quota de contractacions de temporers extracomunitaris es veurà reduïda. Es demanarà a les empreses que fan ús d'aquesta quota que prioritzin les contractacions d'andorrans i residents que es troben al servei d'Ocupació, tret d'aquells llocs de feina que es necessiti un perfil més específic i no es trobi al país. En aquest cas, l'ordre de preferència seran els ciutadans de la Unió Europea i posteriorment els que provinguin de fora. A més, ha remarcat que, vistos els problemes que va provocar la pandèmia a finals de la temporada amb el retorn dels temporers, es requerirà un vol de tornada per arribar a treballar al país per a la temporada d'hivern.

tracking