Dades

La població ocupada del segon trimestre és la més baixa des del 2016

Un 92,7% dels treballadors assalariats tenen contracte indefinit mentre que un 6,3% ho fa a a jornada parcial i un 12,2% són autònoms

Ocupació registra una xifra rècord de 1.251 aturats durant el mes d'abrilFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El segon trimestre de l'any ha registrat que la població ocupada al país és de 44.388 persones, un 79% de la gent que es troba entre els 15 i 64 anys i pot treballar, segons les dades recollides per l'enquesta de forces del treballelaboradapel departament d'Estadística del Govern, que també destaca que es tracta de la xifra més baixa assolida des de final del 2016. Les dades no inclouen els treballadors afectats pels ERTO, ja que segons la metodologia de l'Oficina estadística de la Unió Europea (Eurostat) i de l'Organització internacional del treball (OIT) que s'aplica en l'enquesta de forces del treball, es consideren ocupats.

La davallada, provocada per la pandèmia del SARS-CoV-2, ha afectat sobretot als ciutadans d'entre 15 i 24 anys, que han registrat una disminució de 9,6 puntsrespecteals tres primers mesos de l'any i de 5,6 punts pel que fa a l'any passat. Pel que fa als treballadors assalariats, el país compta amb 38.766 persones, xifraque representa el 87,3% de la població ocupada, i registra un augment de 0,4 punts respecte a l'any anterior, però una caiguda de 0,5 punts si es compara amb el primer trimestre de l'any. En aquest sentit, un 92,7% dels treballadors assalariats tenen contracte indefinit mentre que un 6,3% treballa a jornada parcial i un 12,2% són autònoms, dada que es manté respecte a les registrades entre gener i març.

Les dades recollides en l'enquesta de forces del treball també detallen que hi ha hagut una disminució d'un 28% en les hores efectives de treball realitzades respecte al primer trimestre, i se situa en unes 24,4 hores a la setmana de mitjana. Una xifra que segons el departament d'Estadística ve provocada pels ERTO i altres tipus d'absències al treball com atur parcial, malaltia, accident o incapacitat temporal, entre d'altres. El número d'ocupats que han treballat almenys una hora durant la setmana de referència en el segon trimestre s'ha reduït a 29.310 persones, el 52,2% de la població d'entre 15 i 64 anys, i el 15,4% van ferteletreball, una xifra inferior a la d'Espanya, que va ser del 16,2%.

Pel que fa a l'atur, el departament d'Estadística ha comptabilitzat que el nombre de persones sense feina d'entre 15 i 74 anys ha augmentat fins a les 1.409 i la taxa s'ha situat en el 3%. Cal remarcar que no totes les persones que han perdut la feina són considerades com a aturades per l'OIT, ja que el confinament i el tancament d'empreses han impedit que trobessin ocupació malgrat estar disponibles per a treballar i que aquest motiu, són considerades per l'OITcom a "inactius", perquè no compleixen totes les condicions que la definició exigeix per ser classificat com a aturat. La taxa d'activitat ha estat d'un 81,5% de la població ocupada, 1,3 punts menys que el trimestre passat, ràtio que assoleix el nivell més baix des del segon trimestre del 2017.

tracking