PARLAMENT

Toti Garcia obre una guerra entre majoria i el PS per BPA

Els grups que donen suport al Govern tenen dubtes sobre l’ús que hauria fet el líder socialdemòcrata de
la informació

Toti Garcia obre una guerra entre majoria i el PS per BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria parlamentària està recollint totes les preguntes del Consell General i les demandes d’informació sobre BPA que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, hauria fet en relació amb la crisi i la intervenció del banc. De moment es tracta només d’un treball de recopilació per revisar tota la documentació perquè, segons van explicar ahir fonts de la majoria, “no tenim clar quin ús ha fet d’aquesta informació privilegiada com a conseller general”.

Tot neix arran d’unes declaracions de Toti Garcia en una entrevista a Poble Andorrà en què l’exhome de confiança dels germans Cierco afirma que el líder de l’oposició havia treballat per a Indústries Montanya, és a dir, per als ex-accionistes majoritaris del banc. “No sé quin interès té el PS en mi. Només conec Pere López perquè ell feia feines per a Indústries Montanya”, diu el controvertit Toti Garcia, que ara fa feines per al ministeri de la Presidència, Economia i Empresa, i que havia estat un destacat membre del Partit Liberal, marit de Maribel Lafoz, excomissària i exadvocada de qui van ser els màxims accionistes de BPA.

“Amenaçat i extorsionat”

El president del grup parlamentari socialdemòcrata no tan sols va negar ahir rotundament tenir cap vinculació contractual amb l’empresa dels germans Cierco, sinó que a més va denunciar haver estat “amenaçat i extorsionat” per Toti Garcia. En detall, López va explicar que l’ara assessor del ministeri que presideix Jordi Gallardo va trucar-lo després de les vacances per veure’s “perquè m’havia de dir una cosa molt important”, negant-li que la trobada fos per parlar sobre les diverses demandes d’informació que el PS havia fet sobre el seu contracte amb Govern. Paraula que no va complir, segons el socialdemòcrata, que afirma que “em va dir textualment que si seguíem fent preguntes tiraria merda sobre el PS i sobre la meva persona fins enfonsar-me”. El polític del PS va declarar al Diari que “fins i tot vaig plantejar-me posar en coneixement de la policia les amenaces que havia rebut”.

En aquest sentit, el president del grup parlamentari del PS va assegurar que no l’han sorprès les declaracions de Garcia després que els set consellers socialdemòcrates presentessin conjuntament fa pocs dies una nova bateria de preguntes a Sindicatura sobre la contractació de l’empresa A2 Security de Toti Garcia per a la prestació de serveis per a l’assessorament en matèria d’inversió estrangera. “El que no faré serà condicionar l’activitat de control a l’executiu del meu grup parlamentari a les amenaces de Toti Garcia i el seu entorn”, va sentenciar López fent referència a la vinculació de l’assessor amb el ministre Jordi Gallardo.

El socialdemòcrata també va argumentar que s’esperava la reacció de l’assessor extern de Govern perquè té constància que a part d’ell “també ha amenaçat consellers generals de terceravia i funcionaris que treballen tant a l’edifici de Govern del Prat del Rull com a l’edifici administratiu central”.

El que és clar és que les declaracions de l’ara assessor encampadà han aixecat polseguera en un ambient polític molt crispat després de la darrera polèmica sobre el sou del president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa. De moment, Demòcrates no fa cap acusació concreta, però sí que ahir va deixar caure que hi ha coses que no veuen clares i que volen investigar. Partint de l’afirmació de Garcia, els grups de la majoria deixen obertes totes les hipòtesi i es pregunten si l’ús que s’ha fet de la informació que Govern ha donat a López sobre BPA hauria estat el correcte, “tenint en compte que si va existir aquesta relació laboral ningú pot descartar que els germans Cierco poguessin disposar d’una informació privilegiada”. Per això els tres grups de la majoria han recollit totes les preguntes parlamentàries de López des del 2015 i avui reclamaran les demandes d’informació fetes i que no són públiques perquè es respon de forma directa al conseller general que les ha fet. Les mateixes fonts van incidir, referint-se a l’empresa de comptabilitat de López, que els va semblar estrany que segons la seva versió el socialdemòcrata s’oposés al fet que es contractessin assessors externs, més enllà del Tribunal de Comptes, per auditar els números dels grups parlamentaris.

A parer de López, les declaracions de Garcia es deuen al fet que “no pot explicar ni sostenir la seva relació contractual amb Govern que com a mínim és irregular i per això ha passat a l’ofensiva”. I va remarcar que “estic molt tranquil i a més no entenc la vinculació del que se m’acusa perquè no he tingut mai cap tracte amb Indústries Montanya”. “És difícil no pensar que es tracta d’una guerra bruta contra el PS”, va considerar el parlamentari, tot afirmant que “l’únic fonament de les acusacions és embrutar el PS i el meu nom”.

La majoria és conscient que es tracta de sospites que, si fossin certes, serien difícils de demostrar. Les fonts de la majoria van recordar altres casos en el passat que van obligar consellers o ministres a dimitir per la presumpta relació amb BPA. Sense fer-ne esment, es referien a Meritxell Mateu i Jordi Alcobé.

PREGUNTES SOBRE A2 SECURITY

La setmana passada els set consellers generals del grup parlamentari socialdemòcrata van tornar a entrar una bateria de preguntes a Sindicatura sobre la contractació de l’empresa d’A2 Security de Toti Garcia per a la prestació de serveis per a l’assessorament en matèria d’inversió estrangera. En concret demanen els motius pels quals s’adjudiquen els treballs d’assessorament a A2 Security, “malgrat les observacions efectuades que recomanen la consulta almenys de dos empreses o professionals amb capacitat per executar el contracte”. A més, reclamen el currículum i la trajectòria de l’empresa.

tracking