PANDÈMIA MUNDIAL

El rebrot de la Covid ja supera el miler d'infectats

La taxa de reproducció del virus baixa fins a 1,24 i s’apropa a la xifra d’1 que el Govern ambiciona amb les noves mesures anti-Covid

TMA Creu Roja Prat de la Creu StopLabFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de persones contagiades de coronavirus que han donat positiu a les proves realitzades durant el primer rebrot de la malaltia ja ha superat el miler. Concretament, segons les dades actualitzades que ahir va fer públiques el ministeri de Salut, un total de 1.111 persones han estat detectades com a positives de Covid-19 en la segona onada de la malaltia a Andorra. Des de divendres, 130 persones s’han afegit a la llista de contagiats en el rebrot de coronavirus. “La situació actual ens preocupa”, va admetre ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que va recordar que “és per això que es van aprovar les noves mesures” per limitar la interacció social i frenar el rebrot.

Mas va fer les declaracions en la roda de premsa per actualitzar les dades relatives a la segona onada de la pandèmia, en un acte en què va estar acompanyada de la metgessa de Salut Pública del ministeri Mireia Garcia. La secretària d’Estat va indicar que des que va arribar la pandèmia a Andorra s’han diagnosticat com a positives de Covid-19 un total de 1.966 persones, 1.265 de les quals ja estan donades d’alta.

En la segona onada no s’ha registrat cap víctima mortal –al brot inicial van perdre la vida 53 persones– i dels 1.111 positius detectats al rebrot encara en queden actius 648. A l’hospital de Meritxell hi havia ahir tretze persones ingressades de coronavirus. Onze es troben a la planta Covid del centre i dues a la unitat de cures intensives. Una es manté des de fa dies amb ventilació assistida.

Baixa la taxa de reproducció

En els darrers set dies, tot i les noves infeccions registrades el cap de setmana passat, s’ha reduït la taxa de reproducció del virus. Una dada que des del ministeri de Salut es mira amb lupa a l’hora de relaxar o no les mesures anti-Covid. Diumenge era d’1,24. És a dir, que una persona infectada ara mateix en contagia 1,24. Dimecres passat era d’1,49. Cal recordar que la xifra de la taxa de reproducció del virus a què el Govern ambiciona arribar és d’1.

Mas, preguntada per si les noves mesures que van entrar en vigor dimarts passat i amb una durada de quinze dies podrien allargar-se en el temps, tal com preveu el decret aprovat pel Govern, va assegurar que no serà fins al dia que caduquin i un cop estudiada la situació epidemiològica que es registri en aquell moment que es prendrà una decisió al respecte.

Quant a les mesures dictades per l’executiu hi continua havent canvis. Els centres esportius i gimnasos que tinguin instal·lacions destinades a les activitats dirigides suficientment grans podran doblar l’aforament actual i oferir les classes a dos grups alhora. El màxim d’assistents per cadascuna de les agrupacions permeses serà de quatre, hauran de mantenir una distància de sis metres durant tota l’activitat i no fer cap intercanvi entre els grups. La classe s’haurà de fer en tot moment amb la mascareta posada i no podrà haver-hi contacte entre els assistents. Així mateix, els centres hauran de complir les mesures d’higiene de mans tant a l’arribada com a la sortida de la classe.

Més aules aïllades

Vint eren les aules dels diversos centres escolars que estaven ahir a la tarda totalment aïllades per haver-se detectat positius entre els alumnes. Set aules estaven parcialment confinades i sis classes més es trobaven en situació de vigilància passiva per si algun dels alumnes mostrava símptomes del coronavirus. “Cada cas és diferent i depèn de la casuística que s’aïlli o no tota una classe”, va indicar la doctora Garcia.

Per últim, Corts es va veure obligat ahir a suspendre un judici per la detecció divendres passat d’un positiu de coronavirus en un dels advocats. Es tractava d’una vista oral per un delicte major d’homicidi per imprudència greu que va tenir lloc l’any passat.

El rebrot de la Covid ja supera el miler d'infectats

tracking