seguretat

Vuit agents especialitzats en el primer grup antiavalots

És de nova creació i s’ocuparà d’assegurar l’ordre en aquells llocs amb molta aglomeració de persones per la celebració d’esdeveniments

Vuit agents especialitzats en el primer grup antiavalots

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia comptarà aviat amb un cos especialitzat preparat per intervenir en situacions molts delicades, especialment en esdeveniments multitudinaris o que requereixin una vigilància especial. Serà l’anomenat grup de prevenció i manteniment de l’ordre, una mena d’antiavalots.

Inicialment el grup estarà format per vuit agents que ja tenen la formació adequada, a banda d’haver estat instruïts també per homes de la policia nacional espanyola que es van desplaçar a Andorra. Serà un grup molt especialitzat que també donarà protecció a les autoritats que visitin el país. El seu perfil serà molt definit, i quan sigui del tot operatiu permetrà que altres agents del TEDAX, grup d’intervenció o especialitzats no hagin de fer aquestes tasques que estaran reservades per aquest nou grup, pensat específicament per fer acte de presència en esdeveniments esportius, festes majors, concerts, manifestacions o afluència massiva de turistes a Arinsal o al Pas de la Casa, o en dates festives assenyalades, sempre amb la missió de dissuadir amb la seva presència però amb la capacitat d’actuar amb contundència si la situació és crítica.

Ampliació

En els darrers anys les noves promocions que s’han incorporat al cos han rebut formació i estan preparats per formar part d’aquest grup de suport de manteniment de l’ordre, que en un futur podria ampliar-se quant a efectius. Actualment aquests agents treballen a les diferents patrulles i no es poden dedicar de forma específica al manteniment de l’ordre.

Els màxims responsables de la policia estan convençuts que cada vegada hi ha més esdeveniments que fan necessària la creació d’aquest grup. Una patrulla es pot veure desbordada en determinats actes amb una gran aglomeració de persones. Que agents d’altres grups hagin d’assumir actualment aquesta feina va en detriment dels altres grups que veuen reduïts els seus efectius, i s’ha tingut en compte que ara a Andorra la presència d’antiavalots –amb un concepte més ampli– es necessària durant tot l’any. Els vehicles especials han arribat fa poc i estan adaptats per a la feina tan especial, encara que s’havien encarregat amb motiu de la celebració a Andorra de la Cimera Iberoamericana i van ser demanats fa un parell d’anys.

Encara no s’ha fixat una data exacta perquè funcioni aquest grup, i si és possible obtenir més places de nova creació podria començar a funcionar aquest mateix any. La idea és que també es dediqui a combatre la problemàtica del botellón. La policia té identificats els llocs, però els joves s’ubiquen en zones des d’on poden veure arribar una patrulla i el ministeri considera que s’ha de dedicar més atenció a aquest problema.

EL REFORÇ D'ALTRES ÀREES I GRUPS DEL COS TAMBÉ ESTÀ CONTEMPLAT PARAL·LELAMENT

Els responsables del cos no obliden que no es pot deixar de banda la feina i les necessitats que tenen altres unitats de la policia i per això també tenen previst reforçar altres grups perquè no es vegin afectats per la reducció d’efectius, sense oblidar la policia judicial o el grup d’investigació criminal. També es considera que les patrulles tindran més efectivitat i quedaran més alliberades de tasques que ara assumeixen però que no són específiques. Un dels grups que també es vol incrementar és el d’estupefaents, tenint en compte que es tracta d’un problema social que necessita una atenció permanent. La previsió és estudiar les necessitats de cada una de les àrees del cos per determinar les seves necessitats i intentar donar-hi resposta. Tot, com sol passar, estarà supeditat al pressupost i als diners disponibles per fer canvis.

tracking