justícia

Només tres dels aspirants a batlle aproven l'examen

El Consell Superior de la Justícia ocupa les cinc places amb dues per “mèrits” professionals

Només tres dels aspirants a batlle aproven l'examenFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) ha tingut molta fortuna, tanta que tots els aspirants que han aconseguit una de les cinc places (dues de reforç) per a batlle són secretaris judicials, fet que escurça a la meitat el temps de formació i només necessitaran sis mesos per ser totalment operatius, que representa un baló d’oxigen davant la situació tan extremament delicada que viu la justícia per la falta de recursos humans. Fonts judicials van indicar ahir, però, que només tres han aprovat l’examen, mentre que dos hi accedeixen per “mèrits”, que els han fet pujar la nota fins a l’aprovat per aconseguir optar a les places en concurs.

Si bé a mitjà termini la incorporació dels nous batlles representarà una millora substancial per començar a desencallar l’acumulació de casos i dossiers, el problema es trasllada ara als càrrecs de secretaris judicials, una figura indispensable per al funcionament del sistema i, per tant, necessàriament faran falta. Aquí el CSJ s’enfronta a un nou problema. Cinc secretaris seran batlles i al concurs públic per a set places de secretari només s’han presentat dos candidats.

Les cinc persones que seran nomenades batlles són Cristina Martínez Regada, Eduard Canut, Sergio Costa, Joan Carles Moynat i Berta Hidalgo. La Batllia es troba al límit del col·lapse, especialment la instrucció penal, en què el batlle Manel Santolària està de baixa mèdica i la secció número 1 ha estat confinada i ahir es començava a reincorporar el personal a causa del positiu per Covid d’un oficial judicial.

La resta de seccions no tenen batlle, mentre que les especialitzades també estan desbordades pel gran nombre de causes, un escenari que ha derivat en un clar enfrontament de batlles i magistrats amb els membres del Consell, a qui retreuen d’haver trigat massa a adoptar decisions abans d’evitar una situació que està afectat directament els ciutadans, i que ja ha provocat el pagament d’indemnitzacions per la demora en les sentències. El CSJ va fer públic ahir al BOPA la relació dels aspirants per cobrir dues places per al càrrec de fiscal adjunt.

tracking