x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Debat d'orientació política

I qui escombra?

Les propostes de pactes i les paraules amables protagonitzen la segona jornada d’un debat marcat per mascaretes de colors i pocs retrets, però al final, en què es materialitzen les bones intencions?
El conseller de terceravia Joan Carles Camp.

I qui escombra?

El conseller de terceravia Joan Carles Camp.

Fernando Galindo
El socialdemòcrata Pere López.

I qui escombra?

El socialdemòcrata Pere López.

Fernando Galindo
Actualitzada 25/09/2020 a les 06:50
Ara sí, després del discurs del cap de Govern que va deixar l’ambient enmig d’un vull i no puc, arriba l’hora que tothom espera, el de l’intercanvi de crítiques i retrets entre majoria i oposició. Bé, el “tothom” es limita als periodistes perquè són ben pocs els ciutadans que segueixen la jornada en directe. Arrenca a les nou del matí amb el grup amb menys representació, Ciutadans Compromesos. Una intervenció descafeïnada, sense sorpreses que no ajuda a treure la son de les orelles als presents. El diàleg d’autocomplaença, compromís conjunt i la referència del cavall que tira, la vaca que cal munyir i el toro que posa la banya –ja no recordo com anava això– ja han perdut el seu grau de sorpresa. Cap novetat, com tampoc la van tenir la resta d’intervencions de la majoria, que van validar el discurs d’Espot sense parpellejar.

Evidentment la Covid es cola per tots els racons del Consell General. Els discursos van plens de pandèmia, crisi sanitària o SARS-CoV-2 per als més intel·lectuals, però com passa amb allò de repetir molt una mateixa paraula, al final ja deixa de tenir sentit. I tot plegat acaba provocant que el més interessant de la pandèmia sigui observar com ha guanyat terreny en la vestimenta dels presents. Mascaretes amb banderetes d’Andorra i d’altres amb més estil, que combinen amb el rosa de la corbata. Ai, que em distrec! Concentrem-nos que ara ve la teca, torn del grup socialdemòcrata. Petits retrets i força propostes, llàstima que la majoria hagin de passar pels maleïts pactes d’Estat que mai s’acaben concretant (no en vam aprendre amb la passada legislatura? Toni Martí, si és que segueix el debat per RTVA, deu fer-se un far de riure). Perdoneu, m’he saltat terceravia. Pocs grups que hi ha a l’oposició i me’n deixo un... Deu ser el pessimisme (o realisme) de Pintat el que em provoca reticències. El lauredià va ser crític amb la feina feta per Govern, amb el plantejament que es fa per el futur immediat i, sobretot, amb el ja famós H23 (no sé si em sona més a model de cotxe o a beguda energètica).

Al final, tot queda com està ara l’ambient. Dispers i incert. Però per acabar, permeteu-me fer també allò tan xulo de parafrasejar algun personatge cèlebre o alguna dita popular. No estaré a l’altura, i evitaré les referències a Winston Churchill o a Josep Pla (això li deixo al cap) i em quedaré amb una d’aquests d’anar per casa pensant en allò de (permetin-me dir-ho en castellà) unos por otros y la casa sin barrer.
 
ELS GRUPS FAN PROPOSTES EN MATÈRIA D'HABITATGE, SALUT MENTAL I TRANSPORT PÚBLIC
Els grups parlamentaris van avançar ahir algunes de les propostes que es posaran oficialment sobre la taula avui i que es votaran al Consell General. La formació socialdemòcrata va ser la primera a detallar les seves intencions i, més enllà del pacte d’Estat per l’habitatge i la justícia, va plantejar també set propostes de resolució. Ratificar 16 de les 19 disposicions de la Carta Social Europea; l’adhesió a l’Organització Mundial del Treball; un pla integral de dependència i d’atenció domiciliària; un pla nacional d’inversions; la millora de les pensions i del transport públic i un pla per erradicar la violència de gènere.


Per part de DA, el president del grup, Carles Enseñat, va recordar a López que el discurs d’Espot ja va parlar dels projectes en matèria de transport públic i va avançar que avui entraran una proposta per treballar amb els comuns l’impuls d’incentius per fomentar el lloguer. DA també proposarà que s’actualitzi el pla nacional contra les drogodependències, que s’inclogui l’ocupació i la reinserció per a joves en risc d’exclusió i que es finalitzi el pla integral de la salut mental.


Per la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, proposarà que s’avaluïn mesures per facilitar la digitalització, així com que s’estudiïn altres infraestructures de transport per connectar el país. Des de CC, Carles Naudi va plantejar un estudi per donar riquesa al sector agrícola i un fons sobirà per fer front a noves crisis.
Etiquetes
  • #1 Isabel
    (25/09/20 08:37)

    Després de les declaracions d' ahir de Brusel.les sobre el que arriba en breu amb la pandèmia., ja tan se val tot...que facin el que vulguin, se' ls ha escapat el virus de les mans i ara viurem tots el que hagi de ser. No cal que els dirigents llancin noticies sonda per desviar-nos l'atenció, ni que ningú es desgasti amb aquestes noticies sonda.. Alea iacta est

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts