Justícia

Recurs de Miquel, De Rosselló i BPA contra la sanció de l'AFA

L’Autoritat Financera va inhabilitar els excàrrecs i els va imposar multes

Inhabilitats per a tota la vida els germans Cierco i MiquelARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Pau Miquel ha presentat un recurs contra l’expedient sancionador de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que el mes passat va inhabilitar per a tota la vida l’excàrrec de BPA per treballar en l’administració o en la direcció general del sistema financer del país. L’entitat li va imposar el càstig per les irregularitats que considera que va cometre com a responsable de BPA, entitat que va ser intervinguda per l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) el març del 2015 després de la nota de la FinCEN dels Estats Units, en què alertava de presumptes actuacions de blanqueig de capital en el si del banc propietat dels germans Higini i Ramon Cierco. Els ex-màxims accionistes de BPA també van ser inhabilitats, però, de moment, no han presentat cap recurs. L’AFA també els va sancionar per incomplir la normativa del sistema financer andorrà i a la inhabilitació hi va afegir una multa de 224.000 euros per a cada germà.

Els germans Cierco i Miquel, segons l’AFA, van cometre dues infraccions tipificades com a molt greus a la Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer, per les quals els imposa la inhabilitació definitiva i una sanció de 75.000 euros per cadascuna. També els pena per dues infraccions greus contra la mateixa normativa que comporten dues multes de 37.000 euros per a cadascun. BPA ha presentat un recurs per la decisió de l’AFA, que va dictar dues sancions de comminació i multa de 900.000 euros pels mateixos incompliments i dues amonestacions i sancions de 450.000 euros per infraccions greus a la mateixa normativa.

Per la seva banda, l’ex-director financer de l’entitat Santiago de Rosselló també ha presentat un recurs contra la resolució, que el va inhabilitar per un període de vint anys, així com dues multes de 60.000 euros i dues més de 30.000 euros per incompliments tipificats com a greus. L’exmembre del consell d’administració de BPA Bonaventura Riberaygua també ha presentat un recurs contra l’expedient de l’AFA, pel qual va ser sancionat amb una multa de 40.000 euros i deu anys de suspensió per exercir al sistema financer.

L'AREB ACORDA EL TRASPÀS DE 82 MILIONS DE BPA A VALL BANC

El consell d’administració de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha acordat el traspàs d’actius pel valor de 82 milions d’euros de BPA a Vall Banc. La resolució, que es va publicar ahir al BOPA, afecta un total de 27 comptes de 32 titulars, i permetrà als clients de l’entitat recuperar les seves posicions i accedir als seus actius quan l’operativa ho permeti.

tracking