Reportatge

84.000 euros per dos talons trencats

La fiscalia demana la inhabilitació de l'acusat durant sis mesos

Nova polèmica per la seguretat a la seu de la JustíciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 80.000 euros en concepte de responsabilitat civil. Aquesta és la xifra que sol·licita en concepte de responsabilitat civil la lletrada de la presumpta víctima d’un accident laboral que va caure d’una bastida sense proteccions en una obra i es va trencar els dos talons. La seu de la Justícia va acollir ahir la vista oral del cas, en el qual es va jutjar un resident de 63 anys per un delicte menor d’imprudència professional greu per no haver verificat la seguretat d’una bastida en encarregar una feina a dos operaris. Segons va explicar l’acusat durant la declaració, el 28 de gener del 2013 estava treballant d’encarregat en una edificació i va encarregar a dos treballadors de confiança, un dels quals era la víctima, que retiressin uns conductes de ventilació del sostre, “llavors vaig veure que la bastida no estava ben protegida, li mancaven les barres de seguretat i uns encreuaments, i els vaig dir que la muntessin en condicions”.

D’altra banda, l’afectat va indicar que l’encarregat no els va donar cap mena d’indicació per realitzar el treball i “molt menys ens va dir que arregléssim l’estructura”. Llavors va ser quan l’home va pujar a la bastida i va patir l’accident quan aquesta es va moure per un cop del tub que estava enretirant. “Si hagués sabut que cauria no hi hauria pujat i hauria d’haver estat l’encarregat qui verifiqués si l’estructura estava en condicions”, va incidir.

Així doncs, la fiscalia li sol·licita el pagament d’una multa de 3.000 euros i un període d’inhabilitació del càrrec d’encarregat durant sis mesos, ja que considera el processat l’autor del delicte i valora que el fet de posar “de pressa” els encreuaments a l’estructura després de l’incident i abans que arribés la policia i Inspecció de Treball es pot veure com un engany. L’acusació particular es va sumar a la pena proposada pel ministeri públic i va afegir l’import de la responsabilitat civil, que ascendeix fins als 84.500 euros. Per la seva banda, les tres lletrades que defensaven l’acusat, l’empresa i l’asseguradora de la constructora, van manifestar que estan en desacord amb el relat exposat per la fiscalia. D’aquesta manera, les advocades van exposar que és cert que l’acusat té unes obligacions, les quals afirmen que va complir, però posen en relleu que “el treballador també en té i les va obviar, potser perquè tenia pressa o per excés de confiança per l’experiència que tenia en la feina”.

Les defenses també van indicar que l’actuació del treballador en pujar a la bastida sabent que no estava en condicions va suposar una imprudència i una manca de diligència. I van matisar que la víctima es va posar en una situació de risc per voluntat pròpia, ja que podria haver demanat el material necessari per adequar l’estructura i va decidir no fer-ho. Per aquests motius, les lletrades demanen l’absolució de l’acusat i que es retiri la responsabilitat civil.

tracking