x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Dues persones per taula en bars, cinc en restaurants i multes per fumar

Govern dicta per decret un paquet de mesures, en vigor des d’avui i durant 15 dies, que limiten la interacció social per frenar el rebrot
Les noves mesures limiten l'ocupació de les taules de bars i restaurants.

Les noves mesures limiten l'ocupació de les taules de bars i restaurants.

Les noves mesures limiten l'ocupació de les taules de bars i restaurants.

Fernando Galindo
Vida social restringida

Vida social restringida

Vida social restringida

Actualitzada 22/09/2020 a les 12:52
Dues persones com a màxim per taula als bars, cinc als restaurants i multes per fumar caminant o en grup al carrer. Aquestes són algunes de les noves mesures que restringeixen la interacció social i que estan en vigor des d’avui. En principi, només per quinze dies, segons va explicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en una compareixença de premsa en què va estar acompanyat pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Tot i això, l’executiu es reserva la possibilitat de prorrogar el decret aprovat ahir pel consell de ministres tot el temps que sigui necessari en funció de l’evolució de la pandèmia.

L’objectiu de les mesures, segons Espot, és “anticipar-nos per evitar la saturació del sistema sanitari i assegurar el model d’aïllament selectiu de persones malaltes i dels seus contactes”. Un objectiu que neix del fet que s’han constatat “indicis d’acceleració de la pandèmia els últims dies”.

De fet, l’índex actual de reproducció de la malaltia és de l’1,45. “La Covid no és una grip. Va molt més ràpida que una grip. Si no es fa res cada persona en contagiarà 6,2. La grip en contagia dues i l’Ebola, 2,5”, va advertir Martínez Benazet amb referència al fet que “molta gent em pregunta per què aquestes mesures si ara la malaltia és només com una grip”.

Mesures en diversos àmbits
Les mesures adoptades pel Govern afecten tots els àmbits en què hi pot haver interacció social. Respecte a les agrupacions de persones, es prohibeixen les reunions familiars o d’amics, que siguin nuclis convivents, de més cinc persones, tret que els nuclis convivents siguin superiors als cinc membres. El nombre màxim d’assistents a batejos, comunions o casaments queda limitat a deu; en funerals i vetlles cal un protocol específic per a les misses i celebracions, no es permeten les reunions als tanatoris i es limita a un màxim de deu els assistents als enterraments, i en els esdeveniments lúdics, culturals, esportius o professionals també caldrà protocols específics per part de les autoritats sanitàries.


Respecte als locals de restauració, als bars queda anul·lat el servei de barra, només es permetran dues persones per taula tant a l’interior com a les terrasses i les taules hauran d’estar separades a una distància mínima d’un metre i mig. La mateixa distància s’haurà de respectar als restaurants i el nombre màxim de persones per taula serà de cinc. “Hem detectat que hi ha més contagis en bars que no pas en restaurants”, van indicar els compareixents per justificar aquesta mesura. Van afegir que els locals que tinguin llicència per dur a terme les dues activitats estan obligats a complir les mateixes mesures respecte al nombre d’usuaris per taula.


A l’hospital es limiten les visites als pacients que romanguin ingressats seguint les indicacions del centre hospitalari i als centres sociosanitaris s’anul·len les sortides amb pernoctació. Quant als infants i els joves s’ordena el tancament dels parcs infantils, tant interiors com exterior, i totes les activitats extraescolars, també les esportives, s’hauran de desenvolupar usant la mascareta.


El decret també anul·la les activitats dirigides per a grups a excepció d’aquelles que tinguin un protocol específic validat pel ministeri de Salut i s’obliga a l’ús de la mascareta per a qualsevol tipus d’activitat individual i també, va aclarir el cap de Govern, les no individuals com pot ser el pàdel. Per últim, s’insta a limitar la interacció social i les mesures preventives als llocs de treball i es recomana el foment del teletreball per tal de facilitar el compliment de les mesures preventives.


Es tracta de mesures d’obligat compliment entre les quals també s’inclou la prohibició de fumar mentre es camina per la via pública i fer-ho en grup a l’exterior de bars i oficines. Incomplir-ho serà sancionat amb multa. Espot va indicar que es reforçarà el seguiment per part de la policia i dels cossos d’inspecció de l’administració per garantir el compliment de les indicacions decretades.


El cap de Govern va admetre que alguns sectors econòmics es poden sentir perjudicats per les mesures, però va matisar que són “ponderades, reflexionades i basades en criteris sanitaris”, i que obeeixen a la política de rastreig i cribratges massius que ha revelat que on hi ha més contagis “és a locals de restauració i centres esportius”.

Responsabilitat ciutadana
Tant Espot com Martínez Benazet van fer una crida a la responsabilitat ciutadana a l’hora de complir les mesures dictades més enllà del seu caràcter coercitiu. El cap de Govern va recordar que un nou confinament seria molt difícil de suportar per l’economia andorrana. “Del que es tracta ara, en la situació dramàtica en què estem, és de salvaguardar l’economia”, va dir. Preguntat per la situació extrema que està vivint Madrid i per la possibilitat de recomanar no viatjar o impedir l’entrada de ciutadans d’aquesta ciutat, Espot va dir que “no som partidaris d’establir línies vermelles”. Va recordar que els contagis per part de turistes han estat mínims aquest estiu i que el que cal fer quan es viatja és actuar amb civisme i responsabilitat.
  • #29 Vader
    (22/09/20 23:14)

    A veure....pero voleu fotre el favor de tancar la frontera, confinar i fer net i aprendre a controlar tot aixo! INEPTES!

    Respondre
  • #28 Alejandro
    (22/09/20 18:51)

    Mesures sense la policia que les faci complir, no serveix de res.-

    Respondre
  • #27 hed
    (22/09/20 15:56)

    més policia pel carrer no estaria gens malament , per exemple a Encamp...

    Respondre
  • #26 Morituri et salutant
    (22/09/20 15:46)

    Em veig en la obligació de dir que estem abocats a un desastre econòmic sense precedents histórics, estem enfrontant la segona onada de Covid amb els mateixos patrons d'actuació que la primera, tècnicament és un error de dimensions descomunals, tots serem víctimes de la manca de lideratge i presa de decisions del Ministeri de Salut.

    Respondre
  • #25 Pere
    (22/09/20 14:28)

    Continuo dient, que l'augment dels contagis, és degut a la desastrosa tornada a l'Escola.

    Respondre
  • #24 karlitos
    (22/09/20 14:28)

    El nou orden mundial es Xino, j´ens dominan economicament i hara volen la nostra cultura i salud per dominar el mon, sigui cultura ocidental o oriental, tenim que fer un pensament abans d´estar sense forces i moribunds.La salvaciò de Europa es no comprar productes xinos i erradiar tots els seus comerçs i restaurants si no ja podem plegar i estar submessos a la seva cultura i al seu regim comunista,capitalista facista.

    Respondre
  • #23 Totalment d'acord
    (22/09/20 13:11)

    TRANVÍA BLAU va dir..
    No n'hi ha per tant, una exageració tot plegat, els governs estan aplicant mesures cara a la galeria i el que més desitgen és reobrir perquè saben que el remei és pitjor que el mal

    Respondre
  • #22 Joan C.
    (22/09/20 12:28)

    Ahir a la tarda, Av. Riberaygua, un grup de 5-6 joves caminant pel bell mig del carrer fumant, evidentment sense mascareta. Potser que comencem per controlar el més fàcil.

    Respondre
  • #21 Xavi
    (22/09/20 12:03)

  • #20 Josep
    (22/09/20 12:02)

    TRANVÍA BLAU va dir..
    Tenim una població d'uns 77500 habitants. Crec que 5-10 llits d'UCI. Aquí ja ho veig fotut. Però quants metges saben tractar aquests malalts aquí? Sense això ho veig pitjor.

    Pots estar d'acord o no amb les mesures socials, perque la economia perdrà etc. Estic completament d'acord. Però aquests comentaris negacionistes i simplistes em semblen de caire Bolzonaro o Trump government. Deixa la revolució per altres temes...

    Respondre
Veure’n més
29
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts