Pandèmia mundial

Els temporers hauran de passar un cribratge abans de començar a treballar

Grandvalira farà testos setmanals als empleats i demana flexibilitat al Govern per contractar

Els temporers hauran de passar un cribratge abans de començar a treballarFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La campanya d’hivern estarà marcada per la Covid i també per la contractació extra de treballadors associada a la temporada. El cap de Govern va assenyalar que una de les mesures serà que els temporers “s’hauran de cribrar abans”. Si s’implanten els testos per als turistes –una opció apuntada pel ministre de Salut– “és una possibilitat que es pot oferir però encara no hem pres cap decisió”. Les estacions d’esquí ja estan treballant en els seus protocols i Grandvalira testarà els treballadors que tinguin contacte amb els clients un cop per setmana. L’objectiu, va assenyalar el nou director general del domini, Juan Ramón Moreno, és “fer tot el que estigui a les nostres mans” perquè els esquiadors puguin gaudir d’un entorn el més segur possible.

Pel cap de Govern, “l’experiència de l’estiu ha estat molt útil” i ha evidenciat que “és compatible una activitat turística fins i tot relativament intensa i no propagar el virus gràcies al distanciament social, ús de mascareta, higiene de mans i aplicació de protocols en el sector hoteler, comerços..”. Considera que “si fem bé això crec que serem capaços a l’hivern d’acollir molta gent i al mateix temps no comprometre la nostra situació sanitària”.

Temporada incerta

És, però, una temporada marcada per la “incertesa” i el nou responsable de Grandvalira apunta que són conscients que les reserves estaran marcades per l’última hora com “tot el que tingui a veure amb el sector turístic”, i que el client serà essencialment de proximitat. El nou director del domini, que tot just es va incorporar al càrrec fa un mes i escaig, va recordar que al juliol van llançar la primera promoció del forfet de temporada per la compra on-line (vàlida fins al 30 de setembre) i que garanteix el retorn dels diners en cas de tancament avançat per la Covid. Per Moreno, aquesta qüestió esdevé fonamental per atreure clients.

Una altra de les qüestions que s’estan treballant és la de les plantilles, que depenen també del treballador forà. Al Govern li demana “flexibilitat” en les contractacions i recorda que per a “nosaltres la qüestió dels temporers és molt important”, tenint en compte l’experiència i la feina especialitzada que fan alguns d’aquests professionals.

EL DIFERENT IMPACTE DE LA CANCEL·LACIÓ DE LA FIRA

La Fira d’Andorra la Vella significava per a les estacions un primer contacte amb els clients més fidels, que aprofitaven per adquirir el forfet de temporada a preus més avantatjosos. Moreno va assenyalar, respecte a la cancel·lació de l’esdeveniment, que suposa “un tema més sentimental que no de negoci” perquè l’impacte en la comercialització no era molt gran però sí que significava l’oportunitat d’interaccionar amb el client. Per al sector de l’automòbil, en canvi, l’anunci “és un altre cop per a aquest any, la notícia que tothom s’imaginava però ningú volia sentir”, va afirmar el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa. L’entitat, però, entén la decisió de la corporació liderada per Conxita Marsol. atesa la situació sanitària. “Ara agrupar molta gent en un lloc és inviable”, va indicar. No hi haurà una mostra conjunta però Sansa entén que cada marca o concessionari es plantejarà accions promocionals d’aquí a final d’any, depenent de l’estoc o les xifres de matriculacions que hagi acumulat fins llavors. Res, però, podrà substituir l’oportunitat d’una Fira que permet agrupar molt públic en un recinte i l’oportunitat de multiplicar els contactes. És un altre efecte negatiu de la pandèmia i “d’un any per oblidar”, després de la pèrdua d’un trimestre pel confinament. El temor del sector ara és que la por i la inseguretat pel virus acabin traduint-se en l’expansió d’una manca de motivació per consumir que els penalitzi encara més.

tracking