seguretat

Tots els agents del cos de duana duran arma de foc abans que acabi l'any

La voluntat és iniciar en breu les formacions perquè puguin tenir l’eina abans d’acabar l’any

Tots els agents del cos de duana duran arma de foc abans que acabi l'anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els agents del cos de la duana portaran una arma de foc abans que acabi l’any. Així ho va anunciar ahir el director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, que va recordar que la decisió es pren en resposta a una reiterada demanda del sindicat de duaners, que volia que aquesta eina es fes extensiva a tot el cos, ja que fins ara només tenen autoritat per dur-la els integrants del servei de lluita antifrau. “La voluntat és fer extensiva l’arma de foc de manera generalitzada a tot el col·lectiu del punt transfronterer”, va indicar Hinojosa en roda de premsa.

En concret, el director del departament de Tributs i Fronteres va defensar que “l’activitat de control a la frontera comporta certs riscos, i vist l’estat actual del món, amb un augment generalitzat de la inseguretat, s’ha cregut necessària aquesta decisió, que era una demanda reiterada dels funcionaris del departament”.

La intenció és que la mesura sigui efectiva abans d’acabar l’any, malgrat que la seva implementació requereix cert període de temps perquè cal que tots els duaners passin les proves psicotècniques requerides i duguin a terme les formacions escaients. En paraules d’Hinojosa, es tracta d’un “procés llarg i ambiciós”, però la voluntat és que “a final d’any el personal hagi fet la formació requerida per al port d’armes de foc”.

La demanda ve de lluny

La demanda de portar armes de foc ve de lluny i de fet el sindicat de duaners ja va preguntar l’any passat als partits polítics si estarien d’acord amb el fet que el cos en pogués portar, ja que entenien que és una eina que els podria ser necessària i que, segons afirmaven, usen els departaments dels altres estats. La mateixa demanda requeria d’una formació específica, ja que l’actual no inclou pràctiques de tir ni cap entrenament sobre el domini de les armes de foc.

La pregunta la van traslladar a les formacions polítiques que es presentaven a les eleccions generals de l’abril just abans dels comicis amb la voluntat que incloguessin la petició en el seu programa electoral. De fet, la voluntat de dur a terme la mesura ja va ser avançada pel Govern a principi d’any però no ha estat fins ara que s’ha decidit tirar-la endavant i començar amb les formacions.

PROP D'1,2 MILIONS RECUPERATS

El director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va indicar ahir que l’Estat ha recuperat prop d’1,2 milions d’euros a través d’imports recobrats per embargaments o en compensacions, és a dir, en el cas d’aquelles persones que quan es fa el control duaner es detecta que tenen deutes amb l’administració i se’ls cobren. La informació facilitada per Hinojosa forma part de la memòria del departament corresponent a l’exercici del 2019. En el mateix context, va apuntar que el temps d’espera del servei va ser de 10 minuts l’any passat i que aquest any és probable que “no el puguem mantenir” a causa de les mesures implementades per la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

tracking