Sector elèctric

El benefici de FEDA va créixer un 1% i va ser de 15 milions

Un lleuger increment de la facturació i un descens de la despesa fan millorar el resultat

El benefici de FEDA va créixer un 1% i va ser de 15 milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si hi ha un negoci que es presti poc als altibaixos aquest és l’elèctric. I així ho reflecteixen els comptes de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA). La parapública va tancar l’exercici 2019 amb un resultat després d’impostos de 14,9 milions d’euros, un increment de l’1% respecte a l’any 2018, en què el benefici s’havia situat en els 14,6 milions d’euros. La majoria de partides del compte de guanys i pèrdues van estar marcades per una oscil·lació mínima. Els ingressos van fregar la barrera dels 66 milions (65,97), també un 1% més que l’any precedent.

I la mateixa variació però en negatiu van experimentar les despeses d’explotació, que van situar-se el 2019 en 48,3 milions d’euros en lloc dels 50,7 milions del 2018.

El gruix de la despesa ve originat per la compra d’energia. La principal és la que correspon a les adquisicions a companyies espanyoles i franceses i els contractes d’accés a les xarxes Réseau de Transport d’Electricité o Red Eléctrica per un import de 24,6 milions. Aquest capítol inclou l’energia fotovoltaica dels productors d’Andorra. La compra de l’energia per la incineració de brossa al centre de tractament de residus va ascendir als 1,5 milions d’euros mentre que es va comprar gas liquat per valor de pràcticament 700.000 euros per abastir la central de cogeneració de Soldeu que distribueix electricitat i calor.

FEDA va traspassar durant l’any 2019 aquesta activitat a la seva filial Capçalera d’Infraestructures Energètiques, SAU. La xarxa de calefacció urbana, situada en el subsòl de la via pública, disposa de 3.000 metres i connecta la central de Soldeu amb el poble del Tarter.

La comercialització suposa uns ingressos de 64,6 milions d’euros, dels quals 56 corresponen a la venda d’energia a clients de FEDA, 16,5 milions corresponen a les compres realitzades per les distribuïdores que operen a Sant Julià, la Massana, Ordino i Encamp i els 2,1 milions restants són fruit de l’ampliació i millores i a les quotes de connexió.

Pel que fa a la partida de despeses de personal, els sous i salaris dels 105 treballadors, dos menys que un any abans, suposen 5,2 milions d’euros, cosa que representa un increment de l’1,9% respecte a l’exercici precedent. El capítol de recursos humans s’eleva globalment fins als 7 milions d’euros en incloure també la provisió de més de mig milió per al fons de pensió extern i el pla de pensions intern.

Dividends obsolets

El Consell d’Administració, presidit per la ministra Sílvia Calvó, va decidir posteriorment al tancament de l’exercici destinar a dividends 4,4 milions, mentre que els 10,2 milions passarien a romanents. Aquesta previsió, no obstant, va quedar desfasada en qüestió de setmanes amb l’esclat de la crisi del coronavirus. El Govern va acabar fent ús de 10 milions suplementaris provinents de les reserves a la companyia tal i com va fer amb Andorra Telecom, que va aportar-hi 20 milions d’euros.

A aquesta xifra caldrà sumar l’impacte que tindran sobre les finances del 2019 els ajuts directes als consumidors i la caiguda d’ingressos per l’esfondrament del consum.

Pel que fa al comportament dels ingressos i despeses financeres, la companyia va tancar el 2018 amb un resultat negatiu de 69.000 euros fruit del mal comportament dels mercats internacionals.

TRES EMPRESES FILIALS PER AFRONTAR ELS PROJECTES

La diversificació de les fonts generadores d’energia i de l’activitat de la companyia ha dut a reestructurar FEDA amb la creació de dues participades que se sumen a CTRASA, que explota el Centre de tractament de residus de la Comella i on la companyia controla el 71% de les accions. FEDA Solucions SAU es va constituir formalment el setembre del 2018 i la companyia pública n’és titular del 100% de les accions. L’objecte social de la societat és la prestació de serveis en l’àmbit de l’energia, l’estalvi i l’eficiència energètica. Un mes després, el novembre del 2018, es crea Capçalera d’Infraestructures energètiques, SAU també 100% titularitat de FEDA. Aquesta nova empresa agrupa la producció d’energia, la cogeneració (energia tèrmica), la trigeneració (energia elèctrica, tèrmica i fred útil) així com la distribució i venda minorista de fred i calor. La companyia també disposa d’una participació simbòlica a la SEMTEE, la societat que explota Caldea, per valor de 12.000 euros invertits als inicis del centre termolúdic.

tracking