Pandèmia mundial

Els pares ignoren l'adaptació de les escoles al virus

Les Ampes tenen dubtes sobre el bus lliure, el menjador i les activitats extraescolars

Els pares ignoren l'adaptació de les escoles al virusARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tornada a l’escola d’aquest any ve amb més preocupacions de les que ja són habituals. Al maldecap de comprar i folrar llibres i el material s’hi ha sumat un cribratge a la comunitat educativa, distàncies de seguretat al pati i al menjador, un bus lliure amb un aforament limitat i un control de les activitats extraescolars de cada infant. Les associacions de pares i mares dels diferents sistemes educatius i els sindicats de professors es van reunir dijous amb la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, per traslladar-li els seus neguits en relació amb el curs escolar 2020/21. Ara, però, és el torn dels centres, perquè són les diferents direccions que hauran d’establir circuits d’entrada i sortida o pensar si faran més torns de menjador o necessitaran més espais perquè els infants dinin.

En aquest sentit, Elena Leach, presidenta de les associacions de mares i pares de l’escola andorrana va explicar que “no hi haurà un pla general de funcionament sinó que cada direcció haurà de dissenyar-ne un i el faran arribar als pares” perquè les característiques de cada centre són diferents. En termes generals, el transport, el menjador i les activitats extraescolars van ser les preocupacions compartides entre les entitats. Leach expressava que “el menjador ens preocupava perquè el gestionem nosaltres però ens organitzarem per garantir el servei”.

Pel que fa al transport, indicava que “el bus lliure ara està treballant amb un 50% d’aforament i els hem demanat que facin els possibles perquè els nens puguin accedir a l’escola, encara que hagin de posar més busos en funcionament a l’hora punta”. Quant al transport escolar, Carlos Fernández, president de l’Ampa del col·legi María Moliner de Primària, va afirmar que “l’autobús tindrà el 100% d’ocupació però tots els nens hauran de dur mascareta”. Tot i això, exposava que en el seu cas el que més els afecta són les restriccions en les activitats escolars, ja que gràcies a la recaptació que obtenen d’aquestes, del servei de guarda abans i després de l’escola i del menjador, acostumen a subvencionar el 75% de l’import dels llibres dels seus alumnes.

Aquest any i, pel que sembla, el vinent, no serà possible. “Ens han dit que les activitats que comporten un contacte físic o molt moviment, com el futbol o la zumba, no es podran fer. Per contra, els idiomes i el ioga, que són més tranquils i s’hi pot garantir la distància, sí que podrem impartir-los, però la majoria d’infants opten per futbol i zumba”. A més concretava que, com que a les activitats s’agrupen infants de diferents cursos, hauran de mantenir distància i dur la mascareta posada. Quant al servei de permanència, en què els pares poden deixar els infants abans i després de les classes, és el que més dubtes planteja perquè l’espai del qual disposen és petit i habitualment tenen 70 infants de cursos diferents, fins i tot de l’andorrana. A hores d’ara són a l’espera del protocol per saber si el podran oferir i quin aforament haurien de tenir. Fernández també es va mostrar preocupat pel pati i el menjador, ja que comparteixen espais amb l’escola andorrana.

D’altra banda, des del sindicat congregacional, que inclou Sant Ermengol, Janer i Sagrada família, Marta Dejuan es mostrava satisfeta per la planificació de Govern, tot i això va mostrar el seu neguit respecte al fet que els alumnes no portaran mascareta dins de la seva unitat de convivència perquè “en una aula amb 25 alumnes sense mascareta, el contagi és bastant fàcil”. Sobre el cribratge va valorar que “està bé però té una caducitat molt curta perquè tots fem un mínim de vida social”. Sobre la possibilitat que l’ensenyament torni a ser telemàtic va apuntar que, si bé ara estaria tot més previst, no és una situació “ideal” per als infants perquè l’escola va “més enllà”.

AUTEA DEMANA ANTICIPACIÓ AMB ELS CANVIS

L’associació d’afectats d’autisme d’Andorra, Autea, demana que les escoles avisin amb anticipació dels canvis que es puguin produir a les escoles per adaptar-se als protocols sanitaris per evitar la transmissió de la Covid-19. En aquest sentit, la seva presidenta, Inés Martí, va exposar que “com abans es determinin els canvis, abans els podrem anticipar i millor serà l’adaptació dels joves amb trastorn de l’espectre autista” a aquesta nova normalitat. “Això és molt important per a les persones amb TEA”, remarcava. Sobre el cribratge, va explicar que en el que es va fer fa uns mesos, Govern es va posar en contacte amb ells per si hi havia alguna persona que no es pogués desplaçar, però no van manifestar cap problema d’aquest tipus. A més, va celebrar que aquest fet permeti als alumnes anar sense mascareta, ja que “per a algunes persones amb TEA és molt molest dur-la” tot i que no és generalitzat.

tracking