Cultura

Expedient del Govern per aclarir què va passar amb la Biennal 2019

Govern obre un expedient informatiu per “arribar al fons de la qüestió i esclarir què ha passat” després de la reunió entre Riva i Keshta

Expedient del Govern per aclarir què va passar amb la Biennal 2019ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Cultura vol arribar “al fons de la qüestió” pel que fa a l’adjudicació de la Biennal del 2019. Tant és així que el Govern ha decidit obrir un expedient informatiu per “esclarir tot el que ha passat d’una manera legal”. La ministra Sílvia Riva es va reunir ahir al migdia amb Ahmed Keshta per escoltar la versió dels fets de l’artista i escultor egipci. Van ser precisament aquestes explicacions les que van fer que Riva decidís investigar el concurs, ja que “el que ell explica no s’adiu al procediment del projecte”. Fonts governamentals van indicar que durant la reunió hi va haver un clima d’entesa entre els dos participants.

Per la seva part, Keshta va detallar al Diari que la ministra es va mostrar “molt sorpresa” després d’escoltar la gravació que posseeix l’artista sobre la reunió que va mantenir ara fa dos anys amb la comissària de la Biennal 2019, Eva Martínez (Zoe) i el cap d’acció Cultural, Ivan Sansa. Segons l’artista, en aquella reunió li van demanar que no es presentés aquell any, “ja que tenien decidit que hi aniria l’artista Shangti”. A canvi que l’artista egipci acceptés el tracte, seria l’artista de la pròxima edició. “Amb la gravació queda molt clar el que ha passat, és una prova molt fidel”, assegurava Keshta.

Un motiu per actuar

L’artista va celebrar l’oportunitat de poder parlar amb la ministra perquè ara sap que “es prendran les mesures pertinents” i que “els fets no es quedaran en una anècdota”. “Li he donat una prova amb què poder actuar, crec que hem fet una part important”, valorava Keshta, que comentava que Riva “tenia tots els papers de les Biennals anteriors” sobre la taula durant la reunió. Des del Govern van apuntar que la intenció és obrir l’expedient al més aviat possible, tot i que s’ha de tenir en compte que s’ha de seguir un procediment per fer-ho.

Els fets van tenir lloc l’any 2018, quan Keshta va voler presentar-se com a candidat per anar a Venècia. Tot i això, no ha estat fins ara que Keshta no ha obert la capsa de Pandora. “Havia intentat oblidar el que va passar i quedar-me callat però ha arribat un punt que no podia per salut. Estem parlant d’un abús de poder”, declarava i afegia que “parlo perquè vull solucionar el problema. Deixar el camí pla per als pròxims artistes que es presentin perquè no es trobin en situacions similars a la meva”. Tanmateix va indicar que la seva voluntat és que si mai hi ha un altre concurs públic “ningú es trobi amb aquesta situació perquè és molt dur”. “Estem parlant de diners públics i entenc el malestar general sobre la Biennal, i més si s’actua fora de les bases”, recalcava.

Sobre la reunió del 2018, Keshta manifestava que Sansa li havia explicat que l’estratègia que havien pensat seguir consistia a “agafar dos finalistes, Shangti i un altre”, que en aquest cas va ser Martín Blanco. “Així nosaltres et podem tenir protegit i guardat per la següent edició. L’Eva repeteix com a comissària i t’escull a tu com a artista”, va expressar l’egipci recordant les paraules del cap d’Acció Cultural. D’aquesta manera, doncs, la decisió estava presa. “Sabia que Martín Blanco era un candidat que no tenia cap rellevància. La decisió té a veure amb el fet que Shangti tenia contactes, i els responsables consideraven que era el que necessitava la Biennal” va matisar l’artista.

“No vaig estar d’acord amb tot això en cap moment. No sabia com gestionar aquesta situació i quan Riva va agafar el càrrec vaig intentar posar-me en contacte amb ella, volia solucionar la situació” subratllava l’artista. Altrament, remarcava que “no jugaven net però jo intento ser honest”. Keshta, que ja s’havia presentat en anteriors convocatòries, va exposar la dificultat que suposa aconseguir una plaça a Venècia: “Requereix molt esforç. A més, cal tenir el suport necessari per part del Govern”, confessava. “El que tinc clar és que no vull trepitjar ningú i vull aconseguir el reconeixement pel meu treball” va concloure.

tracking