Meteorologia

Les fortes pluges inunden el centre d'Andorra la Vella

Els bombers han intervingut en diverses caigudes d'arbres i els usuaris han emplenat les xarxes socials amb vídeos de les afectacions de la tempesta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les intenses pluges d'aquesta nit estan provocant moltes afectacions arreu del país, fet pel qual el cos de bombers ha hagut de fer diverses sortides per caigudes d'arbres i inundacions. Els vianants que es trobaven al centre d'Andorra la Vella han enregistrat com l'aigua deixava la carretera de l'avinguda Doctor Mitjavila inundada i s'enduia diversos objectes i com l'avinguda Meritxell ha quedat enfarinada per l'acumulació de calamarsa que ha deixat anar la tempesta. Així mateix, unautobúsintentava circular amb molta dificultat a causa de les fortes pluges. Els usuaris de xarxes socials d'arreu del Principat han compartit les imatges de les pluges a Instagram, Twitter i Facebook, on un dels vídeos mostra com l'aigua baixava amb força pels carrers d'Escaldes-Engordany.

Les previsions meteorològiques per a aquest cap de setmana suposen un canvi dràstic respecte a les actuals temperatures. El servei meteorològic nacional té previst un descens de les temperatures de fins a quinze graus. El servei Meteocat de Catalunya, per la seva banda, preveu petites precipitacions en forma de neu a les cotes més altes.

El mapa actual preveia que fins ahir hi hagués una situació de total estabilitat atmosfèrica amb borrasques que no s’aproximaven al Principat. Ara bé, a partir d’avui hi ha un canvi dràstic en el temps per l’arribada d’un front d’origen polar. Així, mentre que la temperatura mínima dijous va ser de 16 graus i la màxima de 32 a Andorra la Vella, avui la mínima serà més alta, amb 18 graus, però la màxima serà només de 23. Una caiguda total de nou graus i que es mantindrà al llarg de tot el cap de setmana. De fet, de carà a demà serà el dia que es podra notar més la baixada de temperatures, ja que s’arribarà a un màxim de 17 graus, gairebé la meitat de la jornada d'ahir.

Pel que fa a les precipitacions, el meteoròleg català Tomàs Molina va explicar al Diari que es preveuen pluges intenses, fins i tot en forma de calamarsa. “És previst que a la zona del Pirineu puguin caure entre 80 i 100 litres en poca estona”. També es preveu que hi hagi vent.

El servei nacional va informar que les precipitacions més fortes es preveuen que siguin avui, malgrat que el començament del matí sigui assolellat.

Diumenge, les temperatures començaran a pujar, tot i que es mantindran uns cinc graus per sota que al llarg de la setmana i hi ha la previsió de glaçades per sobre de 2.500 metres.

Pel que fa a les precipitacions en forma de neu, Molina va informar que per al cap de setmana la previsió es troba a cotes d’entre els 2.200 i 2.400 metres, “un fet que no és atípic a l’agost, però sí tenint en compte l’estiu calorós que hi ha hagut”.

PROTECCIÓ CIVIL RECORDA QUE A LA MUNTANYA S'HA D'ANAR EQUIPAT

Protecció civil es va fer ressò ahir al seu compte de Twitter de la baixada de temperatures que es preveu a partir d’avui amb l’arribada de fortes precipitacions. “Atenció a l’evolució meteorològica per als propers dies, amb previsió de tempestes i baixada de temperatures”, alerta el compte de Twitter de Protecció Civil que afegeix un recordatori: s’ha de consultar la web de previsió meteorològica del Govern abans de sortir a la muntanya i s’ha d’anar ben equipat. Malgrat el canvi de temperatura previst i l’anunci de fortes precipitacions, des de protecció també es va recordar que ara mateix el perill d’incendi al fons de la vall de les parròquies de Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany continua sent molt elevat. S’alerta de la prohibició de llençar burilles enceses i de deixar brossa al bosc i es recorda que alguns berenadors estan tancats.

Caiguda de fins a quinze graus de les temperatures el cap de setmana

tracking