Pandèmia mundial

Mascareta a l'escola per a qui no es faci el test del virus

Benazet exposa que es vol anar “més enllà” en les proves de la comunitat educativa fent tests un cop al mes a grups de docents i alumnes

Mascareta a l'escola per a qui no es faci el test del virusSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Comença el compte enrere per a l’inici del curs escolar i, en aquesta ocasió, també per al cribratge de la comunitat educativa. Un cribratge que, tal com va explicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es preveu que esdevingui permanent a través de proves periòdiques a escolars i docents que es farien “per mostres” i amb l’objectiu de “garantir el màxim de seguretat possible” als centres escolars. Aquesta és precisament la voluntat del Govern davant la decisió de fer un cribratge massiu a l’alumnat, professorat i treballadors de les escoles abans que comenci el curs.

Benazet i Ester Vilarrubla, ministra d’Educació, van anunciar ahir el calendari i les franges horàries en què es faran el test serològic i la prova TMA a les quals s’hauran de sotmetre els alumnes a partir de sis anys. El cribratge es farà a la cinquena planta de l’aparcament comunal del Prat de la Creu de la capital, on s’habilitaran deu taules per fer proves, algunes des del cotxe i altres per anar-hi a peu. Els primers a fer-se la prova seran personal docent i no docent el dia 1 de setembre.

Les proves a l'alumnat

Els estudiants de primera ensenyança, que són els primers a iniciar el curs escolar el dia 9, començaran a fer-se les proves el dia 3. Seguidament serà el torn dels alumnes de sixième del sistema francès, que començaran el curs el dia 11. A partir del 8 i fins al 12, es faran el test els escolars de segona ensenyança, formació professional i batxillerat, que encetaran el curs el dia 14. L’assignació de les hores s'ha fet tenint en compte les tres primeres lletres del primer cognom de l'alumne. S’ha establert entre 30 minuts i una hora per franja en funció del nombre d’estudiants amb cognoms compresos entre aquelles inicials.

Els estudiants que no puguin acudir en la data assenyalada per causa major hauran de portar un justificant al ministeri d'Educació i Ensenyament Superior situat a Sant Julià de Lòria (a l'edifici del Molí) i posteriorment se'ls proposarà una data nova. Els resultats es comunicaran en un màxim de 72 hores després de la cita en el cas d'aquells positius que es detectin. Els resultats negatius es comunicaran directament a les famílies per mitjans telemàtics, també al més ràpid possible.

Les proves no són obligatòries però els alumnes que no se sotmetin al cribratge hauran de dur mascareta i mantenir la distància de seguretat durant els 14 primers dies del curs per tal de fer una mena de quarantena. Quedarien exemptes les persones que puguin acreditar que han passat la malaltia i les que s’hagin fet una TMA o PCR sis dies abans d’iniciar el curs. Tant Benazet com Vilarrubla van remarcar que l’objectiu principal del cribratge és “iniciar el curs amb les màximes garanties sanitàries i la màxima normalitat possible”. Així doncs, les proves permetran que “els alumnes s’introdueixin a les unitats de convivència [classes] sense mascareta ni distància”. A més, van explicar que en el cas de secundària o del batxillerat, on es canvia més freqüentment de professors i d’aules, els mestres especialitzats hauran de dur mascareta durant la classe. En cas que es desplacin els alumnes i que s’hagin de barrejar amb companys d’altres grups, ells també les hauran de dur.

Es preveu que les proves es facin a unes 11 mil persones. És per això que Benazet exposava que el cribratge també permetrà saber la incidència que ha tingut la malaltia en la població andorrana.

Mascareta a l'escola per a qui no es faci el test del virus

tracking