Pandèmia mundial

La Covid dobla el nombre de persones en baixa laboral

El nombre d’aturs temporals fins al mes de maig ja supera els registrats durant tot l’any passat

La Covid dobla el nombre de persones en baixa laboralFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de baixes per accident laboral atorgades per la CASS fins al mes de maig ja supera les dades registrades durant tot l’any passat. En concret, segons les dades publicades per la parapública, de gener a desembre de 2019 es van donar un total de 2.057 baixes, mentre que des d’inicis d’any fins al mes de maig es van registrar 2.820 aturs temporals. El motiu del fort increment està estretament lligat amb la pandèmia de la Covid-19. El Govern va decidir, en el marc dels diferents paquets de mesures urgents per fer front a la crisi sanitària, considerar com a accident laboral totes aquelles baixes relacionades amb el coronavirus.

La mitjana del nombre de baixes laborals anuals dels darrers anys sempre ronda les 2.000. El 2017 i el 2018 van ser les més baixes (1.838 i 1.914 respectivament). L’any passat es va superar la xifra amb 2.057 casos. Amb les 2.820 d’aquest any fins al maig és evident que serà un any rècord pel que fa a la despesa de la parapública sota aquest concepte. Cal tenir en compte que dins d’aquesta xifra es tenen en compte també els sinistres laborals que no tenen relació amb el coronavirus però a més s’hi inclouen les baixes de les persones diagnosticades de Covid-19 i també les d’aquelles persones que han estat aïllades per precaució davant la sospita d’haver pogut contraure la malaltia per ser contactes de positius. Així mateix, també es va decidir donar la baixa per accident laboral a les persones considerades de risc per tenir patologies prèvies i que, per tant, calia que es quedessin a casa.

L’impacte del coronavirus en les xifres registrades per la CASS es fa encara més evident amb l’evolució mensual del nombre d’assalariats que han estat en atur. Així, mentre que al gener i el febrer les dades anaven en sintonia amb les de l’any anterior, a partir del març, coincidint amb l’inici de la pandèmia al país, es dupliquen. Amb xifres concretes, al gener el nombre d’assalariats en atur temporal eren 629 i el febrer 640, mentre que l’any passat els mateixos mesos van ser 616 i 655. Els mesos de març, abril i maig del 2019 les xifres es van mantenir, mentre que enguany s’han multiplicat per dos. Al març hi havia 1.444 assalariats en atur temporal, a l’abril eren 1.501 i el mes de maig la xifra ja s’elevava als 1.990. Cal tenir en compte que en cada període la CASS comptabilitza el total de persones diferents que han estat en atur en algun moment, és a dir l’acumulat, i per tant la xifra no significa que es mantingui al llarg del mes.

Les dades també són rellevants i mostren l’evolució de la pandèmia del coronavirus a partir del març quan es té en compte el nombre d’assegurats per compte propi que estaven de baixa. En aquest cas, el registre del 2020 en comparació amb el de l’any passat es multiplica per 5. Mentre que les dades es mantenen sobre la vintena en la majoria de mesos del 2019, enguany a partir del març es disparen i arriben als 119 el mes de març, 102 el mes d’abril i 110 el mes de maig.

Per sectors d’activitat, els més tocats per la crisi segons les dades del nombre de baixes laborals van ser comerç i reparació de vehicles de motor, activitats sanitàries i veterinàries, administració pública i seguretat social i activitats immobiliàries i de lloguer.

tracking