Pandèmia mundial

Nous positius a El Cedre i a l'àrea de Salut Mental

L’hospital de dia d’adults va tancar dilluns arran dels positius d’una infermera i una usuària del torn de tarda

Nous positius a El Cedre i a l'àrea de Salut MentalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’increment de casos de coronavirus al país ha vingut lligat amb dues notícies negatives: l’aparició de positius a la Unitat de Salut Mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i el retorn de la Covid-19 a El Cedre. Les primeres alarmes es van encendre dilluns després que una usuària de l’hospital de dia d’adults donés positiu en coronavirus. El servei estava estructurat en dos torns, un de matí i un de tarda, per tal d’evitar la transmissió del virus en cas que hi hagués un cas dins del grup. La usuària contagiada era del torn de tarda i arran del seu positiu, el ministeri de Salut va activar el protocol i es va fer un cribratge a tot el departament de l’hospital.

Això va implicar fer proves als usuaris i treballadors dels dos torns de l’hospital de dia de manera preventiva, ja que entre els dos grups no hi ha contacte. En total, es van cribrar nou usuaris i set treballadors i es va detectar que una infermera del torn de la tarda estava infectada, tot i això, el seu contagi es va produir abans que el de la pacient. Pel que fa a la resta de resultats, tots els usuaris van donar negatiu i entre la resta del personal, cinc d’ells són negatiu en Covid i un va obtenir un resultat no determinat i van enviar la prova a Barcelona.

Amb tot, es preveu que l’hospital de dia d’adults reobri dilluns o, com a molt tard, dimarts. D’altra banda, cal tenir en compte que la resta de departament de Salut Mental, és a dir, la Unitat de Conductes Addictives i la quarta planta, continuen oberts i funcionant amb normalitat.

La Covid-19 torna a El Cedre

El ministeri de Salut va haver d’activar els protocols de seguretat a la residència El Cedre després que una de les infermeres, que és resident a la Seu d’Urgell, donés positiu en coronavirus. El resultat de la prova es va obtenir dijous a la tarda i de seguida es van començar a fer l’enquesta epidemiològica entre els residents i el personal sanitari en cas que hagin de fer proves ràpides de detecció entre els seus contactes. De moment, les proves que s'han realitzat a tots els treballadors han donat negatiu menys la professional. Fonts properes al ministeri de Salut van destacar que la infermera ha estat prestant els seus serveis a la residència seguint “totes les mesures preventives necessàries”.

Un dels escenaris de la crisi

El centre sociosanitari El Cedre va ser escenari del principal brot de l’epidèmia de la primavera passada amb un elevat nombre d’afectats i de defuncions. De fet, per tal d’intentar frenar la propagació del virus entre els residents, es va procedir a allotjar els padrins d’El Cedre i de la residència Salita, on també es van detectar casos, a l’hotel Fènix i al Cèntric. Mentrestant, el centre sociosanitari de Santa Coloma va acollir persones malaltes i en convalescència. No va ser fins al dia 24 de maig que El Cedre es va buidar de persones contagiades, va ser aleshores quan l’hospital va poder acollir la totalitat de les persones malaltes.

Després de la desinfecció del centre, es van traslladar els padrins a la residència. El dia 25 de maig es resumia en somriures rere les mascaretes, alegria i il·lusió per tornar a la seva residència. Tot i això, no va ser fins dimecres que tots els usuaris van poder tornar a les instal·lacions perquè el trasllat es va fer de manera esglaonada. Pel que fa als últims positius del centre sociosanitari, ens hem de remuntar fins al 26 de maig. En aquell moment hi havia cinc padrins ingressats a planta de l’hospital que es trobaven en la fase final de la malaltia.

D’altra banda, cal recordar que la setmana passada quatre persones de suport d’un centre sociosanitari que Govern no va detallar van donar positiu.

tracking